Έτοιμο είναι το ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το Ταμείο Αποκρατικοποίησης αναμένεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού μαζί με τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου (65%) θα πουληθούν κι εκείνες (35%) των Ελληνικών Πετρελαίων.
Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύσει και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τα ΕΛ.ΠΕ. όχι μόνο να κρατούν το ποσοστό του 35% αλλά να διεκδικούν και την απόκτηση του μεριδίου του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαγωνισμοί θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά τη διαδικασία της προεπιλογής και η δεύτερη της εκδήλωσης των δεσμευτικών προσφορών. Όπως αναφέρουν πηγές, οι διαδικασίες ουσιαστικά θα τρέχουν «παράλληλα». Στο παρελθόν είχε προβλεφθεί πρώτα η ολοκλήρωση του ενός διαγωνισμού κι έπειτα η εκκίνηση του δεύτερου.
Το ενδιαφέρον για τις «δίδυμες» ΔΕΠΑ αναμένεται ισχυρό, με κύκλους της κυβέρνησης να μιλούν ακόμη και για ενδιαφέρον αντίστοιχο με εκείνο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Με πιο απλά λόγια, αναμένεται συνωστισμός ενδιαφερομένων και ιδίως στην περίπτωση των Υποδομών, αυξημένη θα είναι η συμμετοχή και από funds που επενδύουν στα δίκτυα λόγω των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι επενδύσεις.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών
Οι αποδόσεις επί των απασχολούμενων κεφαλαίων (WACC) στα δίκτυα διανομής αερίου κυμαίνονται περίπου στο 7% με 8%.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ψήφιση του νόμου του ΥΠΕΝ έχει υπό τη σκέπη της το 100% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, το 100% της ΔΕΔΑ (Λοιπή Ελλάδα).
Επίσης στην εταιρεία ανήκουν τα πάγια των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε., καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής, συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ.
Οι τρεις εταιρείες διανομής αερίου έχουν μπροστά τους πενταετή επενδυτικά προγράμματα επέκτασης των δικτύων διανομής της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά τους επίσης είναι ρυθμιζόμενα και διασφαλισμένα και είναι συνολικά της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.
Στους ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ Υποδομών φέρονται η ιταλική Italgas και η γερμανική Ε.ΟΝ, που έχει δραστηριότητα στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Υποψηφιότητες δεν αποκλείεται να υπάρχουν και από τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, όπως η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πηγές της αγοράς βλέπουν να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τη Mytilineos, τη Motor Oil, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το κατά τις πληροφορίες σχήμα των Κοπελούζου - KKCG, της τσεχικής εταιρείας που έχει συμμετοχή και στον ΟΠΑΠ. Για την εμπορία ενδιαφέρον έχουν και διεθνείς παίκτες όπως οι ιταλικές Eni και Edison καθώς και η Gas de France.
Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχει και η Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία ελέγχει το 35% της δημόσιας επιχείρησης Αερίου.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με βάση τον νόμο, έχει:
1. Την ΕΠΑ Αττικής ΑΕ,
2. Την εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή,
3. Την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου,
4. Την εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας,
5. Τον ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON»,
6. Την προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς,
7. Την προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου,
8. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη, την επέκταση και τη λειτουργία της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας -Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.