Στην τελική ευθεία εισήλθε ο διαγωνισμός της Alpha για την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Neptune).
Στις αρχές της εβδομάδας κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από Apollo, Bain και Fortress και έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους. Παρότι τράπεζα και σύμβουλος (PwC) τηρούν σιγή ιχθύος, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι προβάδισμα προκύπτει για τις Bain και Fortress, οι οποίες έχουν «σηκώσει» πρόσφατα νέα funds για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.
Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου έχει υποστεί από την έναρξη του διαγωνισμού περιορισμένες αλλαγές. Με βάση τα στοιχεία του σύντομου ενημερωτικού σημειώματος, που είχαν λάβει αρχικά οι ενδιαφερόμενοι, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100 -μικρομεσαίες- επιχειρήσεις. Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Το 70% των εξασφαλίσεων αποτελεί πρώτη προσημείωση, ενώ περίπου το 45% της αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από τους 100 μεγαλύτερους δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου. Το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι εμπορικά, περίπου το 20% βιομηχανικά, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία, οικόπεδα, αποθήκες κ.ά. Σε όρους γεωγραφικής διασποράς, το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Bain απέκτησε το πρώτο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων, που βγήκε προς πώληση από ελληνική τράπεζα (project Amoeba - Πειραιώς) και έχει ήδη ανακτήσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ, χάρη σε συμφωνημένες με τους δανειολήπτες πωλήσεις ακινήτων.
Η Apollo αγόρασε από την Alpha το χαρτοφυλάκιο Jupiter, καταβάλλοντας 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστή η πορεία ανακτήσεων.
Τέλος, η Fortress δεν έχει αγοράσει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, έχει, όμως, να επιδείξει σειρά επενδύσεων σε μεμονωμένες εταιρείες και ικανοποιητικές αποδόσεις από τις δύο ως τώρα περιπτώσεις αποεπένδυσης.