Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βασικό μέτοχο της Τράπεζας, για μία σειρά προτάσεων που άπτονται θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης.
Η Εθνική Τράπεζα διακρίνεται διεθνώς για την εφαρμογή ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο είναι σύμφωνο με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα εξετάσει τις προτάσεις αυτές σε συνεργασία με το ΤΧΣ προς το συμφέρον της Τράπεζας, των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων της.
Τι ζητά το ΤΧΣ
Σειρά προτάσεων για βελτιώσεις όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση στην Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +2,47% παρουσίασε το ΤΧΣ. Όπως υποστηρίζει το Ταμείο, «θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της τράπεζας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο»), στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 όπως ισχύει σήμερα και ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του μετόχου στην Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +2,47% της Ελλάδος («Τράπεζα») με ποσοστό άνω του 40%, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων, προς τον σκοπό της ορθής και αποτελεσματικής τήρησης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και της εφαρμογής βέλτιστων διεθνώς πρακτικών. Με γνώμονα τους συγκεκριμένους σκοπούς, παρουσίασε στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eθνικής Tράπεζας μια σειρά προτάσεων για βελτιώσεις όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση αυτής.
Το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της Τράπεζας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αφού το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μελετήσει τις προτάσεις του Ταμείου.
Πρόδηλο ότι το Ταμείο ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, συνεισφέροντας στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος και θωράκισης της εθνικής οικονομίας.