Μια σειρά από αξιώσεις εγείρει στη συζήτηση με τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες το private equity fund HIG Capital, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση.
Το HIG Capital συμμετέχει στο τραπέζι των πιστωτών μετά την απόκτηση από τη Eurobank του δανείου ύψους 53 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει στο πλαίσιο του ομολογιακού προς τη Χαλυβουργία Ελλάδος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το αμερικανικό fund ζητά να αποκτήσει πρώτη προτεραιότητα (super seniority) για ένα ποσό του δανείου που έχει αποκτήσει, σε σημαντικά ενέχυρα της βιομηχανίας και συγκεκριμένα σε αυτό της μονάδας παραγωγής που έχει η Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο.
Υπό αυτό τον όρο, το αμερικανικό fund συζητά τη ριζική αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και κουρέματος μέρους αυτού. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εργοστάσια (Βόλος, Ασπρόπυργος) της Χαλυβουργίας Ελλάδος είναι ήδη ενεχυριασμένα στις πιστώτριες τράπεζες.
Εντολή στην EY
Η πρόταση του HIG Capital φαίνεται να συναντά κατ' αρχήν την αντίδραση των υπόλοιπων πιστωτριών τραπεζών (Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική), εξού και οι πιστωτές της βιομηχανίας ανέθεσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην EY να μελετήσει την οικονομική κατάσταση της Χαλυβουργίας Ελλάδος και να καταγράψει πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και προοπτικές.
Η συμβολή της EY υπαγορεύθηκε τόσο από την είσοδο στο κλαμπ των πιστωτών του HIG Capital, όσο και από την επιδείνωση -όπως αναφέρουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές- των οικονομικών αποτελεσμάτων της βιομηχανίας. Η έκθεση της Ernst&Young αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών με το νέο πιστωτή της Χαλυβουργίας Ελλάδος, το αμερικανικό private equity fund αλλά και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Δάνεια άνω των 300 εκατ. ευρώ
Το ομολογιακό -κοινοπρακτικό- δάνειο της επιχείρησης ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωσή του έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2018. Εν συνεχεία, μετά την απόφαση της Eurobank να προχωρήσει στην πώληση των 53 εκατ. ευρώ που της αναλογούσαν, οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» και ξεκίνησαν τον Απρίλιο με τη συμμετοχή του HIG Capital.
Leader τράπεζα του ομολογιακού είναι η Αlpha Βank, ακολουθεί με βάση το ποσό η Πειραιώς και έπονται η Εθνική και η Attica Bank.
Τα προβλήματα της Χαλυβουργίας Ελλάδος ξεκίνησαν το 2011 και προκλήθηκαν, αφενός, από το ενεργειακό κόστος και τις διεθνείς αναταράξεις στον κλάδο του χάλυβα, αφετέρου, από την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά. Η παραγωγική μονάδα του Ασπρόπυργου έχει σταματήσει την παραγωγή χάλυβα από το 2012, ενώ η δεύτερη μονάδα του Βόλου λειτουργεί κανονικά.