Αδυναμία διαχείρισης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργολαβικών εργαζομένων, εξεύρεσης λύσης για την πρόσληψη τους, αλλά κι ευθύνες για την αγωγή που άσκησαν οι εργολάβοι σε βάρος των 140 απεργών ζητώντας τους και αποζημιώσεις καταλογίζουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, δεν σκοπεύει να δυσκολέψει την απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και απομένουν πλέον κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες για την τυπική αποστολή της παραίτησης του.
Ωστόσο, πηγές τον φέρουν να είχε επισημάνει πολλάκις από τότε που τον Μάρτιο ο υπουργός δεσμεύτηκε για τις προσλήψεις των 140 εργολαβικών πως η εντολή του συναντούσε νομικά εμπόδια. Η ίδια η ΔΕΠΑ θα έπρεπε να κινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ τα διοικητικά συμβούλια της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής και της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής (θυγατρικές 100% της ΔΕΠΑ) είχαν νομικές γνωματεύσεις που έλεγαν πως οι προσλήψεις στη μεν ΕΔΑ Αττικής θα έπρεπε να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ειδικά στην ΕΠΑ Αττικής μόνο με εντολή γενικής συνέλευσης των μετόχων η οποία θα τροποποιούσε το καταστατικό της εταιρίας ώστε να παρέχει υπηρεσίες στη μητρική της ανάλογες με εκείνες που παρέχουν σήμερα οι εργολάβοι. Κι έτσι με αυτόν τον έμμεσο τρόπο θα προσλάμβανε τους 100 εργαζόμενους.
Ο χρόνος κυλούσε όμως και οι εργολαβικοί της ΔΕΠΑ – η πλειοψηφία τους απασχολούνται στα πρατήρια φυσικού αερίου που εφοδιάζουν τα αστικά λεωφορεία ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα στα δρομολόγια ήταν πλέον ορατά με πολύωρες καθυστερήσεις και ο ΟΣΥ Α.Ε., λένε οι πληροφορίες, έφτασε στο σημείο να αξιώνει ημερήσια αποζημίωση δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, η δημόσια εταιρία αερίου θα έπρεπε να ενεργοποιήσει ρήτρες που απορρέουν από τη σύμβαση της με τις εργολαβικές εταιρίες για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων ως προς την παροχή υπηρεσιών.
Το θέμα των προσλήψεων ουσιαστικά... νέκρωσε όταν προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε εντός της εβδομάδας με τα Σωματεία των εργαζομένων ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού ΠΕΝ τους έκανε γνωστή την αδυναμία πια πρόσληψης τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ετέθη στο τραπέζι πρόταση για τη χορήγηση κάποιας μορφής αύξησης στους μισθούς, κάτι, που σύμφωνα με πηγές, ο κ. Τζώρτζης αδυνατούσε να εκτελέσει.
Τα Σωματεία έλαβαν απόφαση πριν από δύο μέρες να συνεχίσουν τις απεργίες μέχρι το πρωί του Σαββάτου 1η Ιουνίου. Χθες όμως όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «επιδόθηκε στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα δικόγραφο αγωγής με καθορισμό δικάσιμου για να αναγνωρισθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, να επιβληθούν χρηματικές ποινές αν συνεχιστεί και να παραλείψουν στο μέλλον απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν τα ίδια ή παρόμοια αιτήματα με χρηματική ποινή. Από το δικόγραφο προκύπτει ο ρόλος των εργολάβων. Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η αγαστή συνεργασία κυβέρνησης, ΔΕΠΑ, εργολάβων ενάντια στους εργαζόμενους, στους οποίους αρνούνται και τα ψίχουλα», όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης έδωσε εντολή στον διευθυντή του γραφείου του να επικοινωνήσει με τον κ. Τζώρτζη ζητώντας του την παραίτηση του και την ανάκληση της συγκεκριμένης προσφυγής. Οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν προεκλογικά ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για την κυβέρνηση, σχολιάζουν πηγές.
Η πώληση της ΔΕΠΑ
Πάντως η διοίκηση Τζώρτζη είχε προκαλέσει ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις. Τόσο στο ίδιο το υπουργείο και τους μετόχους, όσο και στην αγορά. Πηγές φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο να εμφανίζει δυστοκία στην εφαρμογή του νόμου για την διάσπαση της ΔΕΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της. Επιπλέον, ο ίδιος καθυστερούσε σημαντικά στη λήψη ακόμη και αποφάσεων καθημερινότητας, όπως την έγκριση δαπανών ρουτίνας.
Ο υπουργός ΠΕΝ, αναφέρουν πληροφορίες, παρείχε στήριξη και εμπιστοσύνη στον διευθύνοντα σύμβουλο, αν και το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης της εταιρίας βγήκε εκτός τροχιάς…