Εντός του Ιουνίου η Eurobank αναμένει από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) την τελική εκτίμηση για την επίδραση του project Cairo – της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ – στα κεφάλαιά της. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας (φωτ. ο CEO Φωκίων Καραβίας), που ενημέρωσαν τους αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η επίδραση στα κεφάλαια ανέρχεται στα 1,2-1,4 δισ. ευρώ, καλύπτεται από την απορρόφηση της Grivalia και άλλες κινήσεις ωστόσο συνεχίζεται ο διάλογος με τον επόπτη προκειμένου να δοθεί – για διαδικαστικούς λόγους – η τελική εκτίμηση. Οι αναλυτές ρώτησαν τα στελέχη της τράπεζας για το αν θα προκύψουν επιπτώσεις στα κεφάλαια από την τακτική αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων (TRIM) που κάνει η ΕΚΤ και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στα κεφάλαια.
Έξι προσφορές για το Pillar - APS
Στο μεταξύ η τράπεζα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της στο conference call με τους αναλυτές στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, έχει δεχθεί έξι προσφορές για το Pillar, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν και το Cairo αλλά και το 100% της FPS. Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινισθεί ότι η τράπεζα δεν πουλά το 100% της FPS αλλά το 70%-80% και η κατάθεση των προσφορών για το 100% αποτελεί τεχνικό θέμα. Οι δεσμευτικές προσφορές για Cairo+FPS θα κατατεθούν τον Ιούλιο. Σχολιάζοντας τα στελέχη το σχέδιο APS το οποίο έχει σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην DG Com και αναμένεται η έγκρισή του ανέφεραν ότι «θα συνεχισθεί ο διάλογος μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών» συμπληρώνοντας ότι οι εγγυήσεις θα στηρίξουν τις τιτλοποιήσεις. Όσο για το Pillar τόνισαν ότι έχει ήδη πάρει rating από τον οίκο αξιολόγησης DBRS.
Χορηγήσεις
Η τράπεζα, πλην της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στοχεύει στην αύξηση των χορηγήσεων και στην ενίσχυση της κερδοφορίας της μέσω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες. Για το 2019 οι νέες χορηγήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ ευρώ θα δοθούν σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 100 εκατ ευρώ από τις θυγατρικές του εξωτερικού και τα υπόλοιπα σε μεγάλες επιχειρήσεις.
NPEs
Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναμένεται το 2o 3μηνο του 2019 να μειωθούν περαιτέρω σε σχέση με το 1o 3μηνο. Όσον αφορά το Cairo που αφορά στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. ευρώ προέρχονται από όλες τις κατηγορίες (retail, SMEs, corporate).