Μετά το… «Πέιτον Πλέις» και το «Καλημέρα ζωή» του αείμνηστου Νίκου Φώσκολου, άλλο ένα μακρόσυρτο σίριαλ φαίνεται αυτή τη φορά πως βαδίζει προς το τέλος του. Πρόκειται για το deal μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, τις δύο από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες της χώρας στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα.
Ενδεικτικό των πολυετών διεργασιών είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr από τις 4/7/2016 (πριν από τρία χρόνια!) για τα σενάρια σχετικά με το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος, ή εκείνο της 3/5/2017 (προ διετίας) για την αναχρηματοδότηση δανείων της ΣΙΔΜΑ και για το ενδεχόμενο deal για Μπήτρο.
Άλλωστε, στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ουσιαστική αντιμετώπιση των δανείων σε εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση έχουν ασκήσει κριτική πολλοί παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως με την απλή χρονική μετατόπιση των προβλημάτων, δεν οδηγούμαστε στη λύση αλλά στη διόγκωσή τους.
Η ουσία είναι πως χθες -μετά από συζητήσεις πολλών ετών- οι δύο εταιρείες και οι έξι πιστώτριες τράπεζες υπέγραψαν MoU, με στόχο μέσα στο επόμενο δίμηνο να συμφωνήσουν τους όρους με τους οποίους η ΣIΔΜΑ θα απορροφήσει τη λειτουργική μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος (και μάλλον ένα τμήμα των υποχρεώσεών της).
Ωστόσο, τελική συμφωνία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τόσο οι όροι ανταλλαγής (πόσες μετοχές της ΣIΔΜΑ θα λάβουν οι μέτοχοι της Μπήτρος), όσο και οι όροι αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων των δύο εταιρειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣIΔΜΑ Δανιήλ Μπεναρδούτ μιλώντας στο Euro2day.gr δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις: «Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα εταιρικού μετασχηματισμού, που έχει ως στόχο τη συνένωση δυνάμεων και την επίτευξη ισχυρών οικονομιών κλίμακας σε έναν κλάδο ο οποίος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την πολυετή οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ουσία είναι πως μετά την ολοκλήρωση του deal:
α) Η ΣIΔΜΑ θα επαναφέρει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της σε θετικό πρόσημο.
β) Η ενοποιημένη -υπό τη ΣIΔΜΑ- μεταλλουργική δραστηριότητα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
γ) Μέσα από τη δανειακή αναδιάρθρωση, ελπίζεται να υπάρξει χρηματοοικονομική ελάφρυνση, καθώς μέχρι σήμερα το βαρύτατο κόστος χρηματοδότησης έχει γονατίσει τις λογιστικές καταστάσεις των δύο εισηγμένων ομίλων.
δ) Το ενοποιημένο σχήμα, έχοντας διευθετήσει ζητήματα χρηματοδότησης και εκμεταλλευόμενο οικονομίες κλίμακας, θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη από μια προβλεπόμενη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης (στον βαθμό που τρέξουν μεγάλα projects όπως π.χ. το Ελληνικό, το αεροδρόμιο Ηρακλείου και το Θριάσιο, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις), καθώς και από την περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας σημαντικής παρουσίας της ΣIΔΜΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
Η πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης κυμαινόταν στο 65%-75% μέχρι και το 2016 και έκτοτε η όποια ανάκαμψη σημειώθηκε ήταν σαφώς περιορισμένη. Η εξέλιξη αυτή έχει βρει τον κλάδο με υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, όταν:
α) Οι εξαγωγές δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.
β) Η παράλληλη κρίση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων δεν έχει επιτρέψει στις εταιρείες να ρευστοποιήσουν πλεονάζοντα ακίνητα που ενδεχομένως διαθέτουν.
γ) Οι όποιες πρόσθετες δραστηριότητες ξεκίνησαν από τις εταιρείες αυτές (π.χ. εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αγροτική παραγωγή) δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να υπερκαλύψουν το χαμένο έδαφος της βασικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) κατά το 2018 και οι τέσσερις εισηγμένες του κλάδου υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνα αποτελέσματα, καθώς η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, το κόστος χρηματοδότησης ήταν «βαρύ» για τις περισσότερες εταιρείες, το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε εξαιτίας των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές του μετάλλου (χάλυβας) και εκ του γεγονότος ότι τα κέρδη του 2017 της Έλαστρον είχαν επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες.