Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καντώρος: Ο Έλληνας θέλει να ασφαλιστεί, αλλά δεν έχει χρήματα

Αξιοσημείωτες επισημάνσεις από τον CEO της Interamerican για μια σειρά καυτών θεμάτων που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, τη στάση της Πολιτείας και κυρίως την ανάγκη των πολιτών να καλυφθούν έναντι σημαντικών κινδύνων.

Καντώρος: Ο Έλληνας θέλει να ασφαλιστεί, αλλά δεν έχει χρήματα

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιάννη Καντώρου, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης των περυσινών ετήσιων αποτελεσμάτων της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο κ. Καντώρος μπορεί μεν να εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλαμβανόμενη κατά τα τελευταία χρόνια ισχυρή κερδοφορία της Interamerican, πλην όμως δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις σε μια σειρά από μέτωπα που αφορούν τον κλάδο, την οικονομία και τις αποφάσεις της Πολιτείας.

Έτσι, μεταξύ των όσων σημαντικών αναφέρθηκε ο CEO της Interamerican συγκαταλέγονται τα εξής:

Ασφαλιστική παραγωγή: Παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ιδιωτική ασφάλιση από τους πολίτες, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγή, επειδή τα πορτοφόλια των νοικοκυριών είναι άδεια. Επί του παρόντος βλέπουμε μια έντονη συσχέτιση της ασφαλιστικής παραγωγής με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά σε έρευνα της Interamerican, σύμφωνα με την οποία:
α) Το 83,5% θα προτιμούσε ό,τι πληρώνει για εισφορές, να το καταβάλλει για ιδιωτική ασφάλιση.

β) Το 83% δεν είναι ικανοποιημένο από το δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.

γ) Το 54% προτιμά συνδυαστική κάλυψη (δημόσια και ιδιωτική) για την υγεία κατά την τρίτη ηλικία και το 29% αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα.

δ) Το 24% κατέχει μία ιδιωτική ασφάλιση (εκτός κλάδου Ζημιών).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Καντώρος τόνισε πως πρώτη φορά στην καριέρα του βλέπει τόσο υψηλά νούμερα.

Θεσμικό πλαίσιο: Ο ασφαλιστικός κλάδος βιώνει μια κανονιστική καταιγίδα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή είναι μεν επιθυμητή, πλην όμως συνεπάγεται κόστος. Η αξιοπιστία του κλάδου από τη στιγμή που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι υψηλή και ο Καντώρος δυσκολεύεται να βρει άλλον κλάδο που απαιτεί κεφάλαια όσο περίπου και ο τζίρος του. Αυτό ανεβάζει την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά επιδρά πτωτικά στην αποδοτικότητα των μετόχων τους.

Προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων: Τέτοιου είδους προγράμματα έχουν σταματήσει να διατίθενται στην Ευρώπη λόγω του περιβάλλοντος των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει αγορά για τα συγκεκριμένου είδους επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα και κάποιες εταιρείες εξακολουθούν να την υποστηρίζουν με προϊόντα.

Συνεργασία με τράπεζες: Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διανομή προϊόντων της εταιρείας μέσα από το δίκτυο της Attica Bank. Θα επιδιωχθεί μελλοντικά και η συνεργασία με άλλες τράπεζες που είτε υπάρχουν, είτε θα δημιουργηθούν.

Κλάδος υγείας: Κατά τα χρόνια της κρίσης, το δημόσιο μείωσε τις δαπάνες για την υγεία, μέρος των οποίων το επιβαρύνθηκαν οι πολίτες πληρώνοντας αυξημένα ποσά από την τσέπη τους (out of pocket). Είναι δυσάρεστο που κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, το προσδόκιμο όριο επιβίωσης μειώθηκε αντί να αυξηθεί. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη. Επιπρόσθετα, κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία του πληθυσμού με έξυπνο τρόπο. Για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών τύπου e-health θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια πολύ πιο οικονομική διαχείριση. Η Interamerican από την πλευρά της, θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε δικές της μονάδες υγείας, ενώ επίσης θα υπάρξουν συνεργασίες με δίκτυα και πλατφόρμες υπηρεσιών υγείας.

Ασφάλιστρα αυτοκινήτων: Στον κλάδο αυτό τα έχουμε δει όλα. Μπορεί βέβαια λόγω του νέου οδικού δικτύου τα θανατηφόρα τροχαία να έχουν μειωθεί, όμως η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται και ο πληθωρισμός έχει επανέλθει σε θετικά επίπεδα. Είναι φανερό ότι η περίοδος αλόγιστων μειώσεων στα τιμολόγια έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Φέτος βλέπουμε τάσεις σταθεροποίησης, με κάποιες εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές και κάποιες άλλες να συνεχίσουν να τις μειώνουν.

Αναδρομική φορολογική επιβάρυνση: Για την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών για τους τόκους των κρατικών ομολόγων κατά την περίοδο 2001-2009, ο κ. Καντώρος ανέφερε: «Τέτοιες αποφάσεις δεν ηχούν καθόλου καλά στα αφτιά των ξένων επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν σταθερούς φορολογικούς όρους και ίσους κανόνες για όλους. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε την κατάσταση στους ξένους μετόχους μας και αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν όλα αυτά τα πράγματα. Πώς μετά θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας; Οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν μέσα στην κρίση σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δις ευρώ προκειμένου να αντέξουν (υπονοείται το θέμα των ζημιών που υπέστησαν λόγω PSI) και όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμώνται από τους υπευθύνους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v