Τιτλοποιήσεις 6 δισ. ετοιμάζει η Πειραιώς

Επιταχύνει τις κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) η τράπεζα. Τι είπε ο CEO Χρήστος Μεγάλου για το ομόλογο των 500 εκατ. Το SPV για τα κόκκινα δάνεια και το σχόλιο για τις πρωτοβουλίες ΤΧΣ-ΤτΕ.

Τιτλοποιήσεις 6 δισ. ετοιμάζει η Πειραιώς

Στην επιθετική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της θα προχωρήσει την 3τία 2019-2021 η τράπεζα Πειραιώς με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που προγραμματίζονται να ανέρχονται στα 6,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα τιτλοποιηθούν την διετία 2020-2021 και τα υπόλοιπα 900 εκατ ευρώ θα μειωθούν μέσω πώλησης το 2019.

Εξελίξεις θα υπάρξουν και στο μέτωπο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης – και με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών – οι κινήσεις που ετοιμάζει, μεταξύ αυτών και την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ ευρώ.

«Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους επενδυτές και αναζητούμε το κατάλληλο timing», τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 2018 προς τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Σε ό,τι αφορά την πώληση της Legacy Unit (της μονάδας, η οποία διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι «η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε λεπτομέρειες».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα Πειραιώς συζητά με ξένους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία ενός SPV το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ποσοστό του SPV θα πουληθεί στον ξένο επενδυτή (κατά τα πρότυπα της Eurobank).

Θετικά και τα δύο σχέδια

Σχολιάζοντας τα δύο σχέδια μείωσης των NPE`s, τόσο αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στηρίζεται στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα στελέχη της διοίκησης της Πειραιώς τόνισαν ότι και τα δύο είναι υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης.

Ωστόσο, το APS ανέφεραν ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις τιτλοποιήσεις που ετοιμάζει η τράπεζα ενώ το σχέδιο της ΤτΕ που βασίζεται στην συνεισφορά αναβαλλόμενου φόρου είναι «εθελοντικό και κάθε τράπεζα θα αποφασίσει τι θα μεταφέρει στο SPV που θα συσταθεί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v