Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές κι επιχειρηματικές διεργασίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με κορυφαία αυτή της χθεσινής τριμερούς συνάντησης κορυφής στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, μία ελληνική εταιρία έχει ήδη πιάσει θέση στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.
Ο λόγος για την Energean Oil & Gas την εταιρεία εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων, η οποία είναι ευρέως γνωστή στη χώρα μας, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο της Καβάλας. Μάλιστα, η Energean αυτήν την περίοδο είναι η μόνη πετρελαϊκή από όσες έχουν δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης που πραγματοποιεί γεώτρηση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για την ακρίβεια στη μεριά της Θάλασσας της Λεβαντίνης που βρέχει το Ισραήλ.
Η ελληνική εταιρεία, η οποία είναι από πέρυσι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, έχει επτά άδειες στην ΑΟΖ του Ισραήλ, δηλαδή τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν (2,2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου βεβαιωμένα αποθέματα και 0,2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου δυνητικά αποθέματα) καθώς και τα blocks 12,21,22,23,31.
Συνολικά από τις επτά άδειες οι δυνητικοί πόροι φυσικού αερίου εκτιμώνται σε 7,5 τρισ. κυβικά πόδια.
Το FPSO
Σταθμός στη δραστηριοποίηση της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ είναι η τελική επενδυτική απόφαση που έλαβε για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς. Θα αναπτυχθεί από τη “Energean Power”, μία Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η κατασκευή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη.
Το FPSO θα αρχίσει να εφοδιάζει με αέριο την ισραηλινή αγορά από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (όταν ξεκινήσει η παραγωγή στο Καρίς και πλέον πάνω από το 80% της παραγωγής της Energean θα προέρχεται από φυσικό αέριο). Το FPSO θα έχει δυναμικότητα 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Κι επειδή οι ποσότητες φυσικού αερίου σε ένα κοίτασμα έχουν αξία μόνο αν έχουν βρεθεί αγοραστές, ηEnergean μέχρι τώρα έχει υπογράψει συμβόλαια πώλησης αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει ότι έχει διαθέσιμη δυναμικότητα 3,4 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η οποία μπορεί να προέλθει από τη σύνδεση με το FPSO γειτονικών κοιτασμάτων ή νέων ανακαλύψεων στην περιοχή και την ανάπτυξή τους.
Το FPSO της ελληνικής εταιρείας, μαζί με την εξέδρα ανάπτυξης του κοιτάσματος Λεβιάθαν, είναι η μόνη υπό κατασκευή υποδομή που προορίζεται για την περιοχή.
Η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βόρειο Καρίς η γεώτρηση της Energean, η οποία έχει ως στόχο επιπλέον 1,3 τρισ. κυβικά πόδια αερίου με 69% γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας. Μία ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς θα ενίσχυε την προοπτική της να εξάγει αέριο σε γειτονικές αγορές.
Το πρόγραμμα της Energean για το 2019 στο Ισραήλ προβλέπει ακόμη τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο Καρίς, ενώ η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα για έξι ακόμη γεωτρήσεις στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει συνάψει με την Stena Drilling. Επίσης η Energean έχει υποβάλει πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση για την προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021.