Την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός ακόμη σημαντικού κεφαλαίου στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ σηματοδοτεί η μεταβίβαση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το Ταμείο και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, η κοινοπραξία που αποτελεί το νέο μέτοχο του ΔΕΣΦΑ και απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύει την επενδυτική προοπτική της Ελλάδας και τη δυναμική της να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: «Ολοκληρώνεται σήμερα μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία, που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η νέα εποχή που ξεκινά για τον ΔΕΣΦΑ είναι παράλληλα μια νέα σελίδα για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας στην ΕΕ και την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή μας, ο οποίος είναι κομβικός και βαίνει ενισχυμένος. Έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους μετόχους του ΔΕΣΦΑ και στα αναπτυξιακά σχέδια που θα υλοποιήσουν, μεταφέροντας την διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και θα είμαστε κοντά τους όποτε το χρειαστούν».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ολοκλήρωση μιας τόσο σημαντικής επένδυσης, η οποία θα ωφελήσει σημαντικά τον ΔΕΣΦΑ, τους ανθρώπους του και συνολικά τη χώρα μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Ταμείου, των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, στους συμβούλους όπως και σε όλους όσους συνέβαλαν τα μέγιστα για να περαιωθεί ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Θα ήθελα να ευχηθώ στην κοινοπραξία SENFLUGA κάθε επιτυχία και να επαναλάβω την δέσμευση του Ταμείου να βοηθήσει, όπου χρειάζεται, για την ευημερία του ΔΕΣΦΑ».
ΕΛΠΕ: Στα 283,7 εκατ. τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ
Η Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασίας πώλησης ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για την ΕΛΠΕ ΑΕ), στην εταιρεία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.», η οποία αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., με παράλληλη είσπραξη του συνολικού τιμήματος €535 εκατ..
Η αναλογία του τιμήματος για την Εταιρεία ανέρχεται στα €283,7 εκατ..
Η διαδικασία πώλησης του 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ από τους δύο πωλητές μετόχους, το ΤΑΙΠΕΔ και την Εταιρεία, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Μετά από δυο γύρους κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, η κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» ανακηρύχθηκε στις 16.4.2018 ως προτιμητέος επενδυτής και ακολούθως, μετά τον επιτυχή προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταβίβασης στις 20 Ιουλίου 2018.
Εν συνεχεία, ελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Ελληνικές ρυθμιστικές αρχές για το κλείσιμο της συναλλαγής.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του για βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές του δραστηριότητες, επιτάχυνση διαδικασίας απομόχλευσης και ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής του θέσης, επισημαίνει η ανακοίνωση.
Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα
Η κοινοπραξία αποτελούμενη από τη Snam (60%), την Enagás (20%) και τη Fluxys (20%) ολοκλήρωσε σήμερα την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έναντι του τιμήματος των 535 εκατ ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας.
Η κοινοπραξία που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής μετά από το διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2018, έκανε την εξαγορά μέσω της Senfluga Energy Infrastructure Holdings. Η κοινοπραξία έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (>10-ετών), χωρίς αναγωγή, που ανέρχεται στο 65% της αξίας της εταιρείας.
Ο ΔΕΣΦΑ λειτουργεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χιλιομέτρων μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Η Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και το άνοιγμα νέων δρόμων φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου υφίστανται δυνατότητες να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Νοτιανατολική Ευρώπη.
Με την υποστήριξη των Snam, Enagás και Fluxys - τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενεργειακών υποδομών που έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης – ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως την στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας. Η κοινοπραξία θα προωθήσει επίσης καινοτόμες λύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα ενθαρρύνει την εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων όπως το βιομεθάνιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος και θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών της χώρας τόσο των επιβλαβών ρύπων όσο και των αερίων του θερμοκηπίου.