«Το σχέδιο της Τράπεζα της Ελλάδος και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενδιαφέροντα», τόνισαν πριν λίγο τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Eurobank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών για το πώς κρίνουν το σχέδιο της ΤτΕ και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εφαρμογής του στα κεφάλαια της τράπεζας ανέφεραν: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Πρέπει να το εξετάσουμε, να δούμε όλες τις παραμέτρους και εν συνεχεία θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Επίσης, χρειάζονται μια σειρά από νομικές εγκρίσεις». Για την πρόταση του ΤΧΣ που προβλέπει την σύσταση εταιρεία Asset Protection Scheme τόνισαν: «Η διαφορά είναι πως έχει εφαρμοσθεί και σε άλλη χώρα».
SSM- Πλάνα μείωσης NPEs
Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον SSM όσον αφορά το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την τριετία 2019-2021 και αναμένει την τελική έγκρισή του προς το τέλος Μαρτίου 2019. «Από τις έως τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι οι επόπτες είναι ικανοποιημένοι από τους στόχους», ανέφεραν και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Καλαντώνης τόνισε ότι «είμαστε σίγουροι πως ο στόχος μείωσης των NPE`s στο 17% στα τέλη του 2021 είναι εφικτός, χωρίς επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας».
Όσον αφορά την χειροτέρευση της εικόνας στα net NPEs το 3ο τρίμηνο τα στελέχη της Eurobank ανέφεραν ότι παραδοσιακά το 3ο τρίμηνο είναι το πιο δύσκολο ωστόσο η πορεία του 4ου τριμήνου δείχνει ότι «θα είναι ένα δυνατό τρίμηνο όσον αφορά τις πληρωμές μη εξυπηρετούμενων δανείων». Ερωτηθείς ο κ. Καλαντώνης για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας κι αν η επιδείνωσή του προκαλέσει απόκλιση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων ανέφερε: «Ο στόχος μείωσης των NPEs στο 17% στο τέλος του 2021 βασίσθηκε σε πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, της ανεργίας κλπ. Οπότε αν η οικονομία πάει καλύτερα από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης που κινούνται πέριξ και λίγο πάνω το το 2% τότε και η μείωση των NPEs θα είναι δραστικότερη».
Μείωση NPEs 2019
Το βασικό εργαλείο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2019 είναι σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη η επιτυχής ολοκλήρωση του πακέτου Pillar που αφορά στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα στα τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι μη δεσμευτικές προσφορές, τέλη Μαρτίου οι δεσμευτικές και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στόχος της Eurobank είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2019 κατά 3,7 δισ. ευρώ.