Με δύο αποφάσεις που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει να δώσει νέα οικονομική ανάσα στη ΔΕΗ, να φρενάρει τις προθέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και να κρατήσει ζωντανό τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.
Ειδικότερα, κι ενώ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης με κύρια θέματα την έγκριση των τελικών σχεδίων των συμβάσεων αγοραπωλησίας των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης καθώς και της διαδικασίας αποσφράγισης και αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, ο Γιώργος Σταθάκης έκανε γνωστά τα ακόλουθα:
1. Την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2019 της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) που επιβάρυνε τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕH και τους ιδιώτες, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (EΛΑΠΕ). Σύμφωνα με τον υπουργό, ιδίως η ΔΕH ωφελείται κατά τουλάχιστον 200 με 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο του 2018-2020, ενώ ο ΕΛΑΠΕ παραμένει και σήμερα πλεονασματικός. Υπενθυμίζεται ότι η Χρέωση Προμηθευτή θα έπαυε να ισχύει από το 2020, ωστόσο, όπως προκύπτει από το υπουργείο, η πλεονασματική του πορεία φέρνει νωρίτερα την κατάργηση.
Με τον τρόπο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ παρέχει ακόμη μία σημαντική οικονομική ανάσα στη ΔΕH, μετά την πληρωμή των ΥΚΩ ύψους 375 εκατ. ευρώ, απομακρύνοντας τα χειρότερα σενάρια για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Παράλληλα, και όπως προσθέτουν πηγές, με την οικονομική ελάφρυνση της ΔΕH, δημιουργούνται και οι συνθήκες εκείνες ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας.
2. Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και το Τέλος Λιγνίτη που πληρώνουν οι παραγωγοί ρεύματος, δηλαδή η ΔΕH για τον ΕΛΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το όφελος για τους παραγωγούς αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, ήτοι 25 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόφαση, που δίνει ένα μικρό κίνητρο στους υποψήφιους επενδυτές για τους λιγνιτικούς σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΝ κοινοποίησε στην Κομισιόν και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος περιλαμβάνει και την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος συμμετεχόντων στον διαγωνισμό των λιγνιτικών.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ενδιαφερόμενες εταιρίες, το ύψος των ζημιών που εμφανίζουν ετησίως η Μελίτη και η Μεγαλόπολη ανέρχεται στα 60 με 70 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η άνοδος των δικαιωμάτων CO2 προκαλεί προβληματισμούς στους «μνηστήρες» σχετικά με τη βιωσιμότητα των μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου. Επιπροσθέτως, πηγές θέλουν οι αποφάσεις Σταθάκη να έχουν ληφθεί κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με τους θεσμούς.