Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Πώς επιχειρούν το bypass οι τράπεζες

Πιέζει ο χρόνος για τη διευθέτηση του ενεχύρου των Αττικών Πολυκαταστημάτων. «Κλειδί» η κατάληξη του αιτήματος προσωρινής προστασίας της FFG από τους πιστωτές της, αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Folli Follie: Πώς επιχειρούν το bypass οι τράπεζες

Την απεμπλοκή τους από την τοξική υπόθεση της Folli Follie επιχειρούν οι τράπεζες, οι οποίες ήδη κατήγγειλαν τις σχετικές δανειακές συμβάσεις (συνολικού ύψους 45,6 εκατ. ευρώ) προς την εισηγμένη, παρά το γεγονός του ότι αυτές ήταν πλήρως καλυμμένες με αξιόπιστα ενέχυρα και συγκεκριμένα με το 35,5% των μετοχών της κερδοφόρας εταιρίας Αττικά Πολυκαταστήματα.

Η παραπάνω κίνηση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, εφόσον η προβληματική εισηγμένη στα τέλη Ιουλίου προσέφυγε αιφνιδιαστικά στις πρόνοιες του 106α του Πτωχευτικού, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της. Με βάση τις ανακοινώσεις της FFG, γνωρίζουμε ότι ήδη αντιμετωπίζει καταγγελία σύμβασης ενός εκ των ομολογιούχων της και πως έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης, ποντάροντας βεβαίως στη θετική κατάληξη της προσωρινής προστασίας που συζητείται αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εκτός της καταγγελίας δανείων ζητούν την εξαίρεση του ενεχύρου (του 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα) από την όλη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι πιέζουν τη διαδικασία ρευστοποίησης του εν λόγω ποσοστού. Η διπλή στρατηγική αποσκοπεί στην προστασία της συγκεκριμένης αξίας του 35,5% των Αττικών από το ενδεχόμενο και άλλοι πιστωτές -δηλαδή η ομολογιούχοι- να το διεκδικήσουν.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής, δηλαδή της πώλησης του 35,5%, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει πριν την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής που έχει αιτηθεί η FFG, περιπλέκοντας τα πράγματα.

Οι βασικοί μέτοχοι των Αττικών Πολυκαταστημάτων, δηλαδή το επενδυτικό σχήμα που κατέχει άνω του 50% της εταιρίας και του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Κ. Λαμπρόπουλος, διαθέτουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην όλη διαδικασία.

Πέραν αυτού και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι βασικοί μέτοχοι είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν το 35,5% που βρίσκεται στην παραπάνω εκκρεμότητα. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην παρούσα φάση αναμένουν τη νομική εξέλιξη των πραγμάτων, ήτοι την εκδίκαση του αιτήματος της FFG.

H εισηγμένη, από την άλλη πλευρά, δήλωσε χθες ότι ξεκίνησε «κατεπειγόντως διαβουλεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να κατανοήσει τη θέση τους και να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να υποστηρίξουν την εταιρία (και την αίτησή της) κατά τη συζήτηση της αίτησης της εταιρίας την 12η Σεπτεμβρίου 2018».

Έτσι, οι βασικές τοποθετήσεις τραπεζών και FFG δείχνουν μια άτυπη συναίνεση στη ρευστοποίηση του ενεχύρου, χωρίς ωστόσο να είναι ορατό πώς και πότε θα γίνει η παραπάνω διαδικασία.

Αρκετές πτυχές του παραπάνω μπρα ντε φερ αλλά και της στάσης που θα τηρήσουν οι ομολογιούχοι θα φανούν κατά την εκδίκαση της αίτησης προσωρινής προστασίας που έχει αιτηθεί η Folli Follie.

Νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το Εuro2day.gr εκτίμησαν πως υπάρχουν μικρές πιθανότητες το Δικαστήριο να αποδεχθεί την πιθανότητα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης (με αίτημα της FFG). Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά την Τετάρτη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v