Στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μετασχηματισθεί η Εθνική Τράπεζα, με βασικό άξονα τη διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων ηθικής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κ. Μιχαηλίδης από το βήμα της ΓΣ των μετόχων.
Την ίδια στιγμή, έντονες ήταν οι αντιδράσεις έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η ΓΣ, από δεκάδες συνταξιούχους οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την παύση της επιχορήγησης από πλευράς της τράπεζας προς το επικουρικό ταμείο (ΛΕΠΕΤΕ).
«Απαιτείται θέληση και πειθαρχία. Καλούμαστε να ανατρέψουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις και γι' αυτό συστήνουμε επιτροπή ηθικών αξιών και εταιρικής κουλτούρας. Η αλλαγή που θέλουμε για την τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ και δεσμεύθηκε ότι η τράπεζα θα ανοίξει τα φτερά της, θα ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο και θα γίνει η πρώτη τράπεζα με έντονη την κοινωνική της διάσταση.
«Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, είναι όμως εφικτές. Στο μέλλον θέλουμε να λέμε ότι ο Ιούλιος του 2018 θα είναι μια από τις πιο περήφανες στιγμές της Εθνικής», τόνισε.
Ο νέος CEO
Λαμβάνοντας τον λόγο ο νέος CEO, Π. Μυλωνάς (φωτό), αναφέρθηκε στις προοπτικές της τράπεζας, στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αλλά και στο θέμα των συνταξιούχων. «Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν το ποσό που τους αναλογεί, μας θλίβει. Ένα χρόνο παλεύουμε να βρεθεί μια λύση. Διαβεβαιώνω ότι η διοίκηση και εγώ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η εύρεση λύσης θα χρειαστεί θάρρος και εύλογους συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Εν συνεχεία ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, όπως η αύξηση του ΑΕΠ (κυρίως λόγω των εξαγωγών), στις τιμές των ακινήτων, ενώ υπάρχει σημαντική πτώση της αβεβαιότητας.
Ωστόσο υπάρχει μια σειρά προκλήσεων καθώς το spread του δεκαετούς ομολόγου έχει περιοριστεί αλλά παραμένει υψηλό και αυτό διότι οι επενδυτές θα νιώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μόνο αν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική έχει ισχυρό ισολογισμό που της επιτρέπει διάθεση ρευστότητας στην αγορά, έχει μηδενίσει τον ELA και βρίσκεται εντός των στόχων που έχει υποβάλει στον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
«Παρά την πρόοδο της οικονομίας, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις και η ανάπτυξη περνά μέσα από τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα», τόνισε.
Οι θυγατρικές
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό παρά τις ανατροπές στην πώληση της ασφαλιστικής, της θυγατρικής στη Ρουμανία και της θυγατρικής στην Κύπρο.
Για την Κύπρο προανήγγειλε ότι η θυγατρική θα σπάσει σε δύο μέρη, σε ένα υγιές και στο «κακό» κομμάτι, που θα εμπεριέχει κόκκινα δάνεια και το οποίο θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία.
Για την Εθνική Ασφαλιστική εγγυήθηκε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την ομαλή λειτουργία της, όποια λύση και να προκριθεί. Κλείνοντας, τόνισε πως «τώρα είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τα βάρη του παρελθόντος. Να χτίσουμε έναν ισχυρό οργανισμό. Το να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος, το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά και η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική. Ασπίδα μας, η διαφάνεια.
Το νέο μοντέλο επιβάλλει μεταβολή της Εθνικής στην πρώτη επιλογή για τον Έλληνα», υπογράμμισε.
Η ανακοίνωση της Εθνικής
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εξέλεξε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για την επόμενη τριετία.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέλη εκ των οποίων 4 νέα, έχει ως εξής:
1. κ. Κώστας Μιχαηλίδης
2. κ. Παύλος Μυλωνάς
3. κ. Δημήτριος Δημόπουλος
4. κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου
5. κ. Claude Piret ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
6. κ. Χαράλαμπος Μάκκας ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
7. κ. Eva Cederbalk ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
8. κ. Andrew McIntyre ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
9. κ. John McCormick ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
10. κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης
11. κ. Περικλής Δρούγκας– ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το ν.3864/2010
Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης όσο και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, προανήγγειλαν την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή.
Διακήρυξαν την απόφαση της νέας Διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο νέο αυτό τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα.
Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Έφτασε η ώρα να δούμε το ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά.
Οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους. Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν.
Γεγονός είναι ένα: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ το Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Ο μετασχηματισμός αυτός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής.
• Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μια νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα.
• Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την συγκρότηση Επιτροπής Ηθικών Αξιών και Εταιρικής Κουλτούρας της τράπεζας.
• Ξαναφτιάχνουμε μια τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ισχυρό ισολογισμό της Εθνικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τη στρατηγική που διαμορφώνει η τράπεζα για τη νέα εποχή. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην οικονομία:
Πρώτον, παρατηρούμε υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο στα μακροοικονομικά μεγέθη
· Δεύτερον, παρατηρούμε σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην χώρα μας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίζει να αυξάνεται μόνο με την διαρκή και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
· Τρίτον, η «υγεία» του τραπεζικού κλάδου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον ELA, να έχουν επιταχύνει την μείωση των «κόκκινων δανείων» και να υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης χορήγησης νέων δανείων, ειδικά προς τον επιχειρηματικό κλάδο.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:
i) Έχει περιθώρια ρευστότητας, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία.
ii) Έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, που πλέον προσεγγίζει το 40% και
iii) τον -- κατά πολύ -- υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην αντιμετώπιση τους.
iv) Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16.5%.
Παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις. Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύρια πηγή τις τράπεζες. Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο.
Μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και δυνητικά πιο επικίνδυνες προκλήσεις τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις άλλες τράπεζες. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά. Η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι στην παροχή υπηρεσιών και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Τούτο αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει επίσης, την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων. Αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των πελατών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, γεγονός που απαιτεί νέες δεξιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Το να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος και θέλω να είμαι σαφής: αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε
Η διοίκηση της Εθνικής, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού, με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα του παρελθόντος όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος που αναλύθηκαν προηγουμένως.
Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και οικονομικός σύμβουλος των Ελλήνων. Αρωγός μας, η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία.