Σήμερα εκτός απρόοπτου η ΔΕΗ δημοσιεύει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πύκνωσε τις επαφές της με πιθανούς υποψήφιους επενδυτές.
Μάλιστα, πηγές θέλουν, τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας Μανόλη Παναγιωτάκη (φωτ.) να έχει συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας επιδιώκοντας να τους πείσει για τη σημασία που έχει για εκείνες η απόκτηση και η πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή.
Ο κ. Παναγιωτάκης αν και δημοσίως έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στις ελληνικές βιομηχανίες, εντούτοις και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται να έχουν γίνει συναντήσεις. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό φέρονται να ενδιαφέρονται για υποβολή προτάσεων ο όμιλος Στασινόπουλου, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες βιομηχανίες, ενώ δεδομένη θεωρείται και η παρουσία της κοινοπραξίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua. Πληροφορίες θέλουν, η ΔΕΗ να έχει βολιδοσκοπήσει και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το σκεπτικό των περισσότερων υποψήφιων επενδυτών είναι, με δεδομένη και τη μη ύπαρξη αυστηρών όρων και προϋποθέσεων σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, να συμμετάσχουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοστολογικά στοιχεία των λιγνιτικών μονάδων. Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για τις βαριές βιομηχανίες που αποζητούν χαμηλό ενεργειακό κόστος στη μεταμνημονιακή εποχή και με τις μονάδες λιγνίτη που θα αποκτήσουν θα πετύχουν αυτόν το σκοπό.
Στο ερώτημα βέβαια που τίθεται για το αυξημένο κόστος των ρύπων, η απάντηση έρχεται στο ό,τι ορισμένες από αυτές έχουν δικαίωμα αντιστάθμισης CO2. Άρα θα μπορούν να εξισορροπούν τις όποιες επιβαρύνσεις.