Το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη

H προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και το timing της αποχώρησης του CEO της Εθνικής Τράπεζας. Οι λόγοι που χάλασε η «χημεία» με το διοικητικό συμβούλιο, το παρασκήνιο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η στάση του ΤΧΣ και η επόμενη μέρα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη

Uber alles, πλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα, που προκύπτει από τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την παραίτηση Λ. Φραγκιαδάκη από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της τράπεζας.

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική αναφέρει τα εξής: «το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει, άμεσα, στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτησή του».

Δηλαδή, είτε υπήρξε διαφωνία, μεταξύ της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ και του έως χθες CEO της τράπεζας για τη στρατηγική, είτε το Δ.Σ έκρινε ότι ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης δεν μπορεί να την υπηρετήσει.

Και οι δύο εκδοχές δείχνουν, αφενός το πρόβλημα, αφετέρου την κατίσχυση του Δ.Σ. έναντι του CEO, που μαζί με τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη είναι υπεύθυνος για την άσκηση διοίκησης και τη στρατηγική του ομίλου.

Η δε λακωνική ανακοίνωση του ΤΧΣ με την οποία σημειώνεται ότι το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Δ.Σ της τράπεζας, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη θέση του.

Για το πώς και πότε «χάλασε» η «χημεία» μεταξύ Φραγκιαδάκη και της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ έχουν γραφεί αρκετοί λόγοι. Το «ναυάγιο» πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin και της Banca Romaneasca, η κόντρα με τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ είναι κάποιοι εξ αυτών.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η υπέρ Φραγκιαδάκη ισορροπία χάθηκε σταδιακά και οι παραπάνω εξελίξεις, απλά, βοήθησαν να ξετυλιχθεί και βρει πρόσφορο έδαφος η από πολλές πλευρές εκδηλούμενη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του. Αρκετά μέλη του Δ.Σ. χρέωναν στον Λ. Φραγκιαδάκη έλλειψη επαρκούς συνεργασίας και ικανοτήτων κινητοποίησης του συνόλου των στελεχών της Εθνικής.

Μέρος της κυβέρνησης δεν ήταν, επίσης, ευχαριστημένο με το επίπεδο συνεργασίας, ενώ το ΤΧΣ είχε συγκρουστεί, αρκετές φορές με τον ως πρότινος CEO της Εθνικής.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η παραίτηση φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Αυτό που εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι υποβλήθηκε χθες, μερικές ώρες πριν την ανακοίνωση του stress test, και όχι όπως αναμενόταν και προετοιμαζόταν λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση.

Οι λόγοι της επίσπευσης δεν έχουν διαρρεύσει. Πάντως είναι δεδομένο ότι το χθεσινό Δ.Σ. συνεδρίασε εκτάκτως και δεν υπήρχε καμία διάθεση συμβιβασμού. Ακούμε για παράδειγμα, ότι μέλος του Δ.Σ. μετά την υποβολή παραίτησης πρότεινε το Δ.Σ να ζητήσει από τον Λ. Φραγκιαδάκη να την ανακαλέσει και να παραμείνει στη θέση του ως την τακτική γενική συνέλευση. Πρόταση που απορρίφθηκε μετ επαίνων.

Υ.Γ.: Μέχρι την ανακοίνωση της Εθνικής η αγορά αγωνιούσε για το ποιος θα είναι ο επόμενος CEO της τράπεζας και πόσο χρόνο θα πάρει η τοποθετησή του. Η δε ανάδειξη του Π. Μυλωνά στη θέση του προσωρινού CEO λειτούργησε «καταπραυντικά». Μετά την ανακοίνωση το ερώτημα είναι ποια είναι η νέα στρατηγική και πώς θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων, των μετόχων και της Εθνικής Οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v