Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (ΕΛ.ΠΕ.) προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ.
Το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ. περιλαμβάνει:
• Εφοδιασμό, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
• Παραγωγή και Εμπορία Χημικών/Πετροχημικών
• Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
• Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Παροχή Συμβουλευτικών και Τεχνικών Υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας
• Μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές)
Οι μετοχές των ΕΛ.ΠΕ. διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Διαγωνιστική διαδικασία
Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛ.ΠΕ. θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α' Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β' Φάση). Στην Α' Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β' Φάση. Στη Β' Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ. μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Ανάμεσα στα κριτήρια που ξεχωρίζουν για τη συμμετοχή των επενδυτών είναι:
-η αξία των ενδιαφερόμενων εταιρειών να είναι άνω των 2 δισ. ευρώ,
-να έχουν εμπειρία τριών ετών στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σε περίπτωση κοινοπραξίας, ένα από τα μέλη της να έχει δραστηριότητα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι προσφορές θα κατατεθούν στην Goldman Sachs.
Όπως αναφέρεται, το TAIΠΕΔ μπορεί να αποκλείσει ενδιαφερόμενο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, της εθνικής ασφάλειες, της ενεργειακής ασφάλειας και προμήθειας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
* Το κείμενο της προκήρυξης δημοσιεύεται στα αγγλικά στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»