Οκτώ προτεραιότητες της ΔΕΗ περιγράφει το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης αλλά και την είσοδό της σε ενναλλακτικές αγορές όπως στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο αναδεικνύει τους στόχους που θέτει η εταιρία ώστε να ακολουθήσει μοντέλα ανάπτυξης και δραστηριοποίησης των ευρωπαϊκών ενεργειακών παικτών, της γαλλικής EDF, της θυγατρικής της γερμανικής RWE - Innogy και της ιταλικής Enel.
Οι προτεραιότητες είναι:
Επενδυτικό πλάνο κατασκευής συνολικής ισχύος 700 MW ΑΠΕ τα επόμενα έτη. Η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί επίσης με 85 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για αποκατάσταση και κατασκευή 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά), συνολικής ισχύος 90 MW.
Είσοδος στην αγορά φυσικού αερίου και υπό εξέλιξη σχεδιασμός συνδυαστικών προϊόντων. Η δημόσια εταιρία εξετάζει την επέκτασή της στην προμήθεια και για τον σκοπό αυτό εκπονεί μελέτη που θα περιλαμβάνει τη διάθεση συνδυαστικών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ενεργειακών υπηρεσιών. Στις παραμέτρους θα διερευνηθεί ακόμη και η δυνατότητα διάθεσης συμπιεσμένου αερίου (CΝG) σε απομακρυσμένες περιοχές όπως και υγροποιημένου LNG. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ευκαιριών και στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα ανάπτυξης των ΕΔΑ. Ήδη η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα ότι μπήκε στην αγορά αερίου, λαμβάνοντας σχετική άδεια διάρκειας 20 ετών από τη ΡΑΕ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένου του νέου μοντέλου αγοράς target model και της απελευθερωμένης ελληνικής αγοράς ενέργειας
Αντίστοιχο πλάνο προετοιμάζεται για τη στρατηγική διαχείρισης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, την τιτλοποίηση απαιτήσεων και την επιτάχυνση ενεργειών είσπραξης.
Η ΔEH ολοκληρώνει και νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού.
Οι διεθνείς συμμαχίες της δημόσιας εταιρίας με ξένες μεγάλες εταιρίες είναι στις προτεραιότητές της και για τον λόγο αυτό προχωρά στον οργανωτικό μετασχηματισμό της. Σχετικά μνημόνια συνεργασίας υπενθυμίζεται ότι έχει υπογράψει με τις SUMEC & SHENHUA Group, CMEC, Forthnet, KEPCO, αλλά και με την κινεζική αναπτυξιακή τράπεζα CDB για χρηματοδότηση έργων.
Η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της είναι στόχος, ο οποίος επίσης έχει δρομολογηθεί, ενώ η εταιρία επίσης επιμένει στην εξέταση εναλλακτικών πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών.
Η περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων της, όπως με το έργο της αποθείωσης στο συγκρότημα Αγ. Δημητρίου και άλλες συναφείς δράσεις, απαριθμούν την όγδοη προτεραιότητα της εταιρίας.
Τα παραδείγματα
Μέσα από το σχέδιο της ΕΕΣΥΠ παρουσιάζονται και τα παραδείγματα επέκτασης των δραστηριοτήτων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ε.Ε. Από αυτά καταδεικνύεται η καθυστέρηση της διείσδυσης της ΔEH σε αντίστοιχες αγορές και επενδύσεις.
Για παράδειγμα, η Innogy ήδη παρέχει στους πελάτες της εκτός από προϊόντα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ασφαλιστικές υπηρεσίες και λύσεις ασφάλειας εγκαταστάσεων. Επίσης προσφέρει επιθεώρηση εγκατάστασης και τη διάθεση λύσεων εξοικονόμησης, ενώ δεν λείπουν από το χαρτοφυλάκιό της και η παροχή υπηρεσιών αυτοματισμού και προϊόντων «smart home».
Η ίδια η εταιρία για την τριετία 2017-2019 διαθέτει το 12% των επενδύσεων, ήτοι 700 με 800 εκατ. ευρώ στην προμήθεια.
Η γειτονική Enel σκοπεύει να επενδύσει περί τα 5,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στην παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών, σε προϊόντα και υπηρεσίες Internet of Things (IοΤ) και σε δίκτυα οπτικών ινών. Επίσης, προβλέπονται επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, με έμφαση στην εγκατάσταση νέων υπηρεσιών όπως είναι τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και οι πλατφόρμες λογισμικού.
Η γαλλική EDF επιπλέον έχει αναπτύξει πρόγραμμα «ολιστικής προσέγγισης» (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και κλιματισμός). Προσφέρει ένα σημείο ελέγχου συσκευών Smart Home, απομακρυσμένη διαχείριση, Real-time παρακολούθηση με δυνατότητες εξατομίκευσης αλλά και πρόβλεψη κόστους ενέργειας.