Προβλήματα με τις περιβαλλοντικές άδειες της ΔΕΗ βλέπει η ΝΔ

Με ερώτηση τους προς τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη 48 βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται αποφάσεις του ΣτΕ για την λήξη περιβαλλοντικών όρων. Κίνδυνο για τον διαγωνισμό πώλησης της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, βλέπει η ΝΔ. Τι απαντά το ΥΠΕΝ.

Προβλήματα με τις περιβαλλοντικές άδειες της ΔΕΗ βλέπει η ΝΔ

Θέμα εγκυρότητας και νομιμότητας των περιβαλλοντικών αδειών για εννιά μονάδες και τρία ορυχεία της ΔΕΗ εγείρει η ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης που πρόκειται να πωληθούν.

Ο τομέαρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και άλλοι 47 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη επικαλούνται το σκεπτικό δύο πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βάρος παλιότερων αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης για να καταλήξουν πως τόσο οι συγκεκριμένες όσο και οι υπόλοιπες μονάδες στερούνται περιβαλλοντικών όρων καθώς δεν έχει συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι 48 βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται στο αιτιολογικό των αποφάσεων 2721 και 2722/2017 του ΣτΕ σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας, μετά τις αποφάσεις 2721 και 2722/2017 του ΣτΕ οι οποίες επί της ουσίας ακυρώνουν τις περιβαλλοντικές άδειες του ΥΠΕΝ για επτά λιγνιτικές μονάδες, δύο μονάδων πετρελαίου συνολικής ισχύος 4.389 MW και τριών ορυχείων λιγνίτη της ΔΕH, δηλαδή σχεδόν του συνόλου της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας».

Μάλιστα, με την ερώτηση ανοίγει και θέμα για τις προς πώληση μονάδες: «Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού στις συγκεκριμένες μονάδες συμπεριλαμβάνονται οι προς ιδιωτικοποίηση εγκαταστάσεις της ΔΕH. Κατά συνέπεια», υποστηρίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, «οι αποφάσεις του ΣτΕ υπονομεύουν το έτσι κι αλλιώς δύσκολο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης και, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του τιμήματος». Σύμφωνα με τη ΝΔ η Μεγαλόπολη και η Μελίτη «δεν είναι αδειοδοτημένες και είναι βέβαιο ότι θα καταπέσουν σε οποιαδήποτε προσφυγή».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν το 2017 αφού προηγήθηκε συνεδρίαση στις 7 Δεκεμβρίου του 2016. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει τον Αύγουστο του 2007 το σωματείο Ένωση Πατριωτικών Συλλόγων Λυκόσουρας Αρκαδίας ζητώντας την ακύρωση κοινής απόφασης (19 Σεπτεμβρίου του 2006) των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ) του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕH.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ, όπως το περιγράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, «εφόσον έχει κατατεθεί εμπρόθεσμο αίτημα ανανέωσης μιας ΑΕΠΟ, η διάρκεια της παράτασης της ισχύος (ως προσωρινό αίτημα) δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ (ως γενικός κανόνας)».

Οι περιβαλλοντικοί όροι των μονάδων της Μεγαλόπολης έληγαν το 2010. Λίγο πριν τη λήξη τους η ΔΕH ζήτησε την ανανέωση τους. Ωστόσο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης (7 Δεκεμβρίου του 2016) δεν είχε εκδοθεί η οριστική ΑΕΠΟ.

Οι δύο αποφάσεις δε, εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη κι έχουν ισχύ για 10 χρόνια.

Η ΝΔ, λέει ότι «συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ είναι ότι, οι εν λόγω μονάδες στερούνται επί της ουσίας περιβαλλοντικών όρων και θα εξακολουθήσουν να στερούνται έως ότου συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των εγκαταστάσεων, αυτή αξιολογηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4014/2011 και εκδοθεί εκ νέου ΑΕΠΟ».

Όπως προκύπτει από την ερώτηση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έωλοι είναι οι περιβαλλοντικοί όροι των ΑΗΣ Μελίτης, Κομοτηνής, Αμυνταίου – Φιλώτα, Κερατέας- Λαυρίου, Λινοπεραμάτων, Λέσβου και Χίου καθώς και των ορυχείων Μεγαλόπολης, Κλειδιού και Αμυνταίου».

Σημειώνεται, ότι οι περιβαλλοντικές άδειες των συγκεκριμένων σταθμών έληξαν σταδιακά μέχρι το 2006. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προσωρινές και για κάποιες από το 2011 έχουν εκδοθεί οριστικές.

Και νέα προσφυγή στο ΣτΕ

Σύμφωνα με τους βουλευτές κατά των ΑΕΠΟ που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο υπουργός ΠΕΝ για τις μονάδες της Μεγαλόπολης έχει προσφύγει και η WWF Ελλάς. Η αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης εκδικάζεται στις 25 Μαίου του 2018.

Με τη νέα προσφυγή αλλά και συνολικά με τον τρόπο που έχουν εκδοθεί οι ΑΕΠΟ η ΝΔ υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «απαξιώνεται τραγικά το προσδοκώμενο τίμημα (σ.σ των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων με ευθύνη της κυβέρνησης».

Οι 48 επίσης υποστηρίζουν ότι το υπουργείο ΠΕΝ αν και γνώριζε από τον Δεκέμβριο του 2016 την έκβαση της υπόθεσης της Μεγαλόπολης στο ΣτΕ ωστόσο «έχει περάσει σχεδόν ενάμισι έτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιδείξει τεράστια ολιγωρία και ανεπάρκεια».

Τι απαντά το ΥΠΕΝ

Συνεργάτες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλήθηκαν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τονίζουν με την έκδοση των ΑΕΠΟ το Σεπτέμβριο του 2017 αντιμετωπίζονται οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ δίνεται και απάντηση στη νέα προσφυγή στο ΣτΕ που έκανε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v