Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πλαίσιο για τις κεραίες ζητούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο εγκατάστασης και αδειοδότησης των κεραιών, θα καθυστερήσουν οι επενδύσεις στα δίκτυα πέμπτης γενιάς υποστηρίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Τι είπαν στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΤΤ.

Νέο πλαίσιο για τις κεραίες ζητούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο για τις κεραίες θα χρειαστεί, προκειμένου να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα πλεονεκτήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), υποστηρίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Χθες, με αφορμή την εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz, οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων ομίλων επανέλαβαν πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα με τις κεραίες, που ταλαιπωρεί την αγορά για δύο δεκαετίες.

Τα δίκτυα 5G απαιτούν πυκνότερο δίκτυο κεραιών, όταν σήμερα οι εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν ολόκληρες περιοχές του Λεκανοπεδίου και της υπόλοιπης χώρας με ποιοτικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας αντιδράσεων από δημοτικές αρχές και «επιτροπές κατοίκων». Πλήθος νομοθετημάτων έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να έχουν αποδώσει.

Οι δύο πρώτες πόλεις που θα λειτουργήσουν πιλοτικά «κύτταρα» των δικτύων 5G, που προσφέρουν ταχύτατες συνδέσεις στο Διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, είναι η Πάτρα και τα Τρίκαλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο που δύσκολα θα υλοποιηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα: Το δίκτυο 5G να καλύπτει τουλάχιστον μια πόλη στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέχρι το 2020.

«Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση και αμοιβαία κατανόηση και όχι πάντα με φωνές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης, ο οποίος φρόντισε να προσθέσει πως «οι συνήθεις ύποπτοι που επενδύουν σε αυτή τη χώρα είναι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος προ ημερών είχε επιτεθεί κατά μέτωπο στην ΕΕΤΤ, με αιχμές για ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες και «βιομηχανία εγκρίσεων» που δεν βοηθάει τον πραγματικό ανταγωνισμό, αλλά ουσιαστικά αποθαρρύνει τους επενδυτές, ζήτησε σωστό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο στον δρόμο για το 5G: «Οι αλλαγές στην τεχνολογία είναι ραγδαίες, απαιτείται σωστό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και στο 5G απαιτούνται πολλοί σταθμοί βάσης και κεραίες. Eίναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αφού αν δεν διευθετηθεί το θέμα των κεραιών, θα είναι δύσκολο να βγει το 5G». 

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Τσαμάζ είχε δηλώσει πως «το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, "σηκώνει" εφαρμογές ΙοΤ (σ.σ. Internet of Things), που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας. Οπως είπε, «είναι ειρωνεία από τη μια πλευρά να υλοποιούνται επενδύσεις στο φάσμα και από την άλλη να μας απασχολούν θέματα αδειοδότησης των κεραιών, δημιουργώντας θόρυβο που δεν είναι χρήσιμος. Αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας είναι σε έκταση και σε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο αυτού που έχει γίνει μέχρι σήμερα και τα νέα δίκτυα είναι αναγκαία».

Η πολιτεία και η ρυθμιστική αρχή πρέπει να στηρίζουν ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να δημιουργεί τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, είπε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ημέρα «ορόσημο σε μία συνολική πορεία μετασχηματισμού της εταιρείας που έχει την στήριξη των μετόχων της, έχοντας φθάσει να έχουν πλέον το 75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v