Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Allianz Hellas: Πίεσε τα αποτελέσματα η αύξηση αποθεμάτων στη Ζωή

Η ασφαλιστική ενίσχυσε πέρυσι τα αποθέματά της στους κλάδους Ζωής και Ασθένειας, με αποτέλεσμα να γράψει ζημίες. Ο κύκλος εργασιών, τα κέρδη του Κλάδου Αυτοκινήτου και η μη ανανέωση χαρτοφυλακίου ομαδικών ασφαλίσεων στην Κύπρο.

Allianz Hellas: Πίεσε τα αποτελέσματα η αύξηση αποθεμάτων στη Ζωή

Πίεση στα λειτουργικά αποτελέσματα της Allianz Hellas κατά την οικονομική χρήση 2016 προκάλεσε η αύξηση των αποθεμάτων στους κλάδους Ζωής και Ασθενείας, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής ευρωστίας της εταιρείας

Το 2016, η Allianz Ελλάς κατέγραψε κύκλο εργασιών 101,2 εκατ. ευρώ στις Ασφαλίσεις Ζημιών και 89,7 εκατ. ευρώ στη δραστηριότητα Ζωής. Όπως προκύπτει από την έκθεση φερεγγυότητας, το τεχνικό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν κέρδη 26,4 εκατ. στον κλάδο Ζημιών και ζημίες 25,6 εκατ. σε αυτόν της Ζωής.

Ειδικότερα, ο κλάδος Αυτοκινήτου συνέβαλε στην καθαρή τεχνική κερδοφορία, με 19,8 εκατ. ευρώ, χάρη στο πλεόνασμα αποθεμάτων που διατηρούσε η Allianz Hellas και στη συγκράτηση του δείκτη ζημιών σε σταθερά επίπεδα. Το θετικό καθαρό τεχνικό αποτέλεσμά των Λοιπών κλάδων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στους κλάδους νομικής προστασίας και ασθενειών (σ.σ. αφορά στα νέα προϊόντα υγείας, με ετήσιο τρόπο ανανέωσης).

Στον αντίποδα, οι κλάδοι Ζωής και Ασθενείας κατέγραψαν ζημίες, λόγω της αύξησης των αποθεμάτων, η οποία διενεργήθηκε ως συνέπεια της αναθεώρησης των αναλογιστικών παραδοχών.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο Ζωής κατέγραψε λειτουργική ζημία 19,3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της Κύπρου ήταν ζημιογόνο λόγω σημαντικά δυσμενέστερης εμπειρίας στη θνησιμότητα και νοσηρότητα του χαρτοφυλακίου των ομαδικών ασφαλίσεων. Οι αποκλίσεις αυτές οδήγησαν σε μια λειτουργική ζημία της τάξεως των 6,3 εκατ. στην Κύπρο.

Στοχεύοντας στην εξυγίανση του κυπριακού χαρτοφυλακίου ομαδικών ασφαλίσεων, η εταιρεία διαπραγματεύτηκε εναλλακτικές λύσεις τιμολόγησης και καλύψεων με τους αντιπροσώπους της στην Κύπρο, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε ανανέωση των εργασιών, με αποτέλεσμα από το 2017 να μη συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο εργασιών της Allianz.

Τα έσοδα από επενδύσεις ανήλθαν, το 2016, σε 6,4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού επενδυτικού εισοδήματος είναι κατά κύριο λόγο εισόδημα από τόκους και αντανακλά την επιλογή επένδυσης του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου σε ομόλογα που παρέχουν σχετικά σταθερές μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Οι τοποθετήσεις που αφορούν σε μετοχές σχετίζονται με επενδύσεις σε εταιρείες ειδικού σκοπού του ομίλου Allianz, οι οποίες επενδύουν τα κεφάλαιά τους κυρίως σε ομόλογα και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Το 2016 μειώθηκε η αξία των επενδυτικών ακινήτων κατά 1,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα επικαιροποιημένης ανεξάρτητης εκτίμησης αυτών των στοιχείων ενεργητικού.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, η Allianz Ελλάς είχε επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 101 εκατ. ευρώ και περιθώριο φερεγγυότητας 87 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης κάλυψης της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (SCR) ανήλθε σε 115% ενώ αυτός της Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης (MCR) σε 294%.

Ο ορκωτός που ήλεγξε την έκθεση φερεγγυότητας σημειώνει ότι οι απαιτήσεις από ασφαλιστικές δραστηριότητες και οι λοιπές απαιτήσεις ήταν το 2016 αυξημένες συνολικά κατά 9,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 11 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να μειωθούν κατά 1,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v