Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ergo: Πόνταρε στη σιγουριά και έχασε αποδόσεις!

Η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ρευστοποίησε ή δεν ανανέωσε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα που κατείχε η Αγροτική Ασφαλιστική. Το «γύρισμα» σε γερμανικά και γαλλικά ομόλογα, τα υψηλά έκτακτα έσοδα του 2016 και οι «πενιχρές» επιδόσεις στη συνέχεια.

Ergo: Πόνταρε στη σιγουριά και έχασε αποδόσεις!

Τη σιγουριά των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων επέλεξε, πέρυσι, ο όμιλος Ergo για το χαρτοφυλάκιο μαθηματικών αποθεμάτων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, με αποτέλεσμα να απωλέσει τόκους και αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Όπως προκύπτει από την έκθεση φερεγγυότητας της Αγροτικής Ασφαλιστικής, τον Ιούλιο του 2016, μετά τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στον όμιλο Ergo (σ.σ. συγκεκριμένα στην Ergo International), υλοποιήθηκε ριζική αναδιάρθρωση του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

Κατά το 2015, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ασφαλιστικής αποτελούνταν κυρίως από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, ενώ υπήρχαν μικρότερες θέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2015 η Αγροτική είχε τοποθετημένα σε έντοκα 209 εκατ. ευρώ και σε κρατικά ομόλογα 30,5 εκατ. ευρώ, εν αναμονή της διαδικασίας πώλησής της στην Ergo, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2014 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά, λόγω της όξυνσης της αβεβαιότητας για τη χώρα.

Οι παραπάνω θέσεις σε έντοκα και κρατικά ομόλογα δεν ανανεώθηκαν ή ρευστοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2016 και ως το τέλος του έτους. Στη θέση τους, ο όμιλος Ergo, που διαχειρίζεται μέσω της MEAG Asset Management (σ.σ. μικτή εταιρεία της Munich Re και της ERGO Group), το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής, αγόρασε γερμανικά, γαλλικά και άλλα κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης καθώς και καλυμμένες ομολογίες.

Αποτέλεσμα της παραπάνω αναδιάρθρωσης ήταν να ενισχυθεί σοβαρά η ποιότητα του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, αλλά να χαθούν τόκοι και αποδόσεις που έδωσαν τους τελευταίους 12 μήνες οι εγχώριοι κυβερνητικοί τίτλοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την 1η Ιουλίου 2016 ως χθες το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση της τάξης του 25,7%.  

Στο τέλος του 2016, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Αγροτικής αποτελείται κατά 100% από τίτλους πιστοληπτικής διαβάθμισης μεταξύ «ΑΑΑ» και «Α», ενώ ένα χρόνο πριν, το 100% του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων αποτελούνταν από τίτλους με διαβάθμιση μεταξύ «BBB» και «C».

Το χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος περιλάμβανε στο τέλος του 2016 κρατικά ομόλογα σε ποσοστό 93%, καλυμμένες ομολογίες σε ποσοστό 6% και δάνεια σε ποσοστό 1%. Τα επενδυτικά ακίνητα πωλήθηκαν, επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς της εταιρείας από την Πειραιώς.

Από τις πωλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου, η Αγροτική Ασφαλιστική έγραψε έκτακτα επενδυτικά έσοδα 43,4 εκατ. ευρώ.

Όμως το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2016 εμφάνιζε υποαξία 0,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ερωτήματα για το από πού θα προέλθουν ικανοποιητικές αποδόσεις για να αντικρίσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, αν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και πενιχρών αποδόσεων για κυβερνητικούς τίτλους υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης παραμείνει για μερικά χρόνια.

Κερδοφορία χάρη στα έκτακτα κέρδη από επενδύσεις

Τα έκτακτα κέρδη από τη ρευστοποίηση του εγχώριου επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνέβαλαν καθοριστικά (σ.σ. μαζί με την αναβαλλόμενη φορολογία) στο γεγονός ότι η Αγροτική Ασφαλιστική έκλεισε το 2016 με κέρδη μετά από φόρους 15,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο παραγωγής, τα καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανήλθαν το 2016 σε 98,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,6% σε σχέση με το 2015, οι αποζημιώσεις εκτινάχθηκαν στα 86,9 εκατ. ευρώ (αύξηση σχεδόν 100%), τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν στα 43,1 εκατ. ευρώ (+12,7%), τα έξοδα πρόσκτησης στα 20,3 εκατ. ευρώ (+18,5%) και τα διοικητικά έξοδα στα 22 εκατ. ευρώ (+8%).

Έτσι, το καθαρό τεχνικό αποτέλεσμα (σ.σ. λειτουργικά κέρδη) ανήλθε σε ζημία 31,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 21,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση στο κόστος ασφαλιστικών αποζημιώσεων, κατά το 2016, προήλθε κυρίως από τα αυξημένα τεχνικά αποθέματα στον κλάδο Αστικής ευθύνης οχημάτων και στον κλάδο Ζωής. Το καθαρό κόστος πρόσκτησης παρουσίασε αύξηση προερχόμενη κυρίως από τους κλάδους Γενικών Ασφαλειών.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απορρόφησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής καθώς και της Ergo Ζωής από την Ergo Ζημιών, ενώ η λειτουργική ενοποίηση των τριών εν Ελλάδι εταιρειών του ομίλου Ergo έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v