Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει ο ΟΤΕ την πλήρη διάθεση εμπορικών υπηρεσιών ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο και στους 800 οικισμούς σε Θράκη, Μακεδονία, Δυτική Ηπειρο και Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή στον Τομέα 1 του έργου Rural Broadband που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται και η πλήρης διάθεση εμπορικών υπηρεσιών σε 1.440 οικισμούς στον Τομέα 3 (περιοχή Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης), που επίσης είχε αναλάβει ο ΟΤΕ.
Σήμερα ο οργανισμός παρέχει εμπορικές υπηρεσίες σε 315 οικισμούς του Τομέα 1 και 374 οικισμούς του Τομέα 3, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση. Ειδικά στον Τομέα 1 έχει ολοκληρωθεί η κατασκευαστική φάση εγκατάστασης της υποδομής, με τον ΟΤΕ να έχει τοποθετήσει 4.900 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών που συνδέει τους 800 οικισμούς σε 19 Νομούς, για την εξυπηρέτηση περίπου 162.000 κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.
Στον Τομέα 3, η κατασκευή του δικτύου βρίσκεται στο 82% όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μάνος Μανουσάκης, διευθυντής των ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού ΟΤΕ Rural North και ΟΤΕ Rural South, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών στις δύο περιοχές. Συνολικά στον Τομέα 3 θα εγκατασταθούν 6.100 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών για την κάλυψη των 1.440 οικισμών και περίπου 160.000 κατοίκων.
Η επιλογή της διοίκησης του ΟΤΕ να αναπτύξει το δίκτυο με χρήση οπτικής ίνας αποδείχθηκε σωτήρια καθώς ο όμιλος Intracom, που έχει αναλάβει τον Τομέα 2 (περιοχή Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων), επέλεξε να φτάσει στις απομακρυσμένες περιοχές μέσω κινητής τηλεφωνίας. Ως αποτέλεσμα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων κ.λπ.
Η σύμβαση για τα τρία ΣΔΙΤ είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014 και προέβλεπε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της υποδομής εντός διετίας, χρονοδιάγραμμα που είχε χαρακτηριστεί μη ρεαλιστικό. Τελικά η ολοκλήρωση του έργου παρατάθηκε κατά έξι μήνες.
Οι συμβάσεις προβλέπουν πως οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών για 15 χρόνια, ενώ θα προσφέρονται ισότιμα για εμπορική εκμετάλλευση σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο τέλος της περιόδου εκμετάλλευσης, η υποδομή επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο.
Οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν στους τελικούς χρήστες υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε τρεις ταχύτητες: 50 Mbps download/30 Mbps upload (o OTE με βάση την τεχνολογία VDSL2), 30 Mbps download/4 Mbps upload και 8 Mbps download/1 Mbps upload. Ο ΟΤΕ, όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, θα παρέχει και υπηρεσίες χωρητικότητας Ethernet, από 100 Mbps μέχρι 1 Gbps που καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων, με χρήση οπτικής ίνας.
Οι κάτοικοι των «λευκών περιοχών» στερούνταν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε προχωρήσει σε επενδύσεις, λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα μπορούν εντός της προσεχούς διετίας να απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που θα προσφέρει σε πρώτο στάδιο ο ΟΤΕ και αργότερα ο όμιλος Intracom στον Τομέα 2.
Νέο εργο
Στις αρχές του 2018 αναμένεται να προκηρυχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έργο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, που έρχεται να συμπληρώσει τις εν εξελίξει επενδύσεις (μέσω ΣΔΙΤ). Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν διαθέτουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου Rural Broadband.
Στόχος είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των εν λόγω οικισμών με ευρυζωνικές συνδέσεις (με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση ανώτερη των 500 Mbps) του πληθυσμού, «επιτρέποντας ταυτόχρονα τη μείωση του συνολικού κόστους επενδύσεων σε NGA (σ.σ. δίκτυα νέας γενιάς) στο σύνολο της χώρας (περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επενδύσεων)».
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την κάλυψη των Δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL. Ανύπαρκτη είναι η χώρα μας (και πάλι τελευταία στην Ε.Ε.) στις υποδομές δικτύων οπτικών ινών (μέχρι το σπίτι - FttH - ή μέχρι το κτίριο - FttB). Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ε.Ε. (με τελευταία την Κύπρο), με βάση τις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps. Τα στοιχεία αφορούν τον Ιούλιο του 2016.