Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apivita: Οι μνηστήρες, η επιλογή Puig και το άγνωστο «τίμημα»

Μέσω αύξησης κεφαλαίου η είσοδος των Ισπανών στο μετοχικό κεφάλαιο, το ύψος της οποίας μένει να καθοριστεί. Οι επαφές που προηγήθηκαν με άλλους διεκδικητές και το σχεδόν «βέβαιο» deal με τη L’Oreal, που... δεν προέκυψε.

Apivita: Οι μνηστήρες, η επιλογή Puig και το άγνωστο «τίμημα»

Επιβεβαίωση της συμφωνίας εξαγοράς μεν, χωρίς το ύψος του τιμήματος δε, παρείχαν με τις λιτές ανακοινώσεις τους τόσο ο ισπανικός όμιλος Puig όσο και η ελληνική Apivita.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι Ισπανοί θα αποκτήσουν ποσοστό στην Apivita μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου -από την οποία θα παραιτηθούν οι παλαιοί μέτοχοι-, με σκοπό να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 51%. Η αρχική πληροφορία, η οποία κυκλοφόρησε στον ισπανικό Τύπο περί καταβολής τιμήματος 40 εκατ. ευρώ, διαψεύστηκε επισήμως από πηγές της ελληνικής εταιρίας, οι οποίες ανέφεραν πως το ύψος της αύξησης κεφαλαίου και άρα το τίμημα εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών «μένει να καθοριστεί».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως το ποσό των 40 εκατ. ευρώ γράφτηκε εκ παραδρομής, συγχέοντας τον τζίρο της Apivita με το τελικό τίμημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια Κουτσιανά (ιδρυτές και μέτοχοι του 80% της Apivita) θα διατηρήσουν την καταστατική πλειοψηφία, ποσοστό δηλαδή άνω του 33%. Ο δε Νίκος Κουτσιανάς θα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Apivita.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει η μειοψηφία των μετόχων στην Apivita (αθροιστικά το 20%), το οποίο αφορά σε μικρομετόχους (κυρίως συνεργάτες και φαρμακοποιούς, συνοδοιπόρους της εταιρίας).

Στο επιχειρησιακό επίπεδο, η εταιρία διατηρεί την έδρα της παραγωγής της και το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι προοπτικές αυτής της συμφωνίας.

Αναμφισβήτητα η ένταξη της Apivita στον όμιλο Puig δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου μάλιστα ότι ανοίγει στην Apivita την πόρτα για την τεράστια αγορά της Νοτίου Αμερικής, όπου η Puig διαθέτει ισχυρή θέση.

Σύμφωνα και πάλι με πηγές προσκείμενες στον ελληνικό όμιλο, οι ακριβείς όροι της συμφωνίας πρόκειται να παρουσιαστούν σύντομα.

H L’Oreal και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι

Η τοπική αγορά, ακόμη και το Bloomberg μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο πως η ελληνική εταιρία Apivita θα εξαγοραστεί από τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο της L’Oreal. Η δήλωση του πρωθυπουργού -μετά το ταξίδι στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Ζαν-Πολ Αγκόν, επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού- πως επίκειται επένδυση στην ελληνική αγορά, «πιστοποίησε» τις φήμες που κυκλοφορούσαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν πριν από έξι μήνες και αφορούσαν εκ μέρους της γαλλικής πλευράς το 100% της ελληνικής εταιρείας. Είχαν προχωρήσει δε τόσο, ώστε η ελληνική θυγατρική της L’Oreal να προετοιμάζεται για τη στελέχωση ειδικού τμήματος που θα υποδεχόταν το portfolio Apivita.

Πριν από τη συγκεκριμένη προσέγγιση, και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Apivita υποδέχθηκε συγκεκριμένη οικονομική προσφορά για το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και από ελληνικό εισηγμένο όμιλο, ο οποίος διατηρούσε την αίρεση του νομικού και οικονομικού ελέγχου. Παραλλήλως, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της Apivita διατηρούσε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με δύο ακόμη πλευρές και ειδικότερα, ελληνικές θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, ωστόσο, οι συμφωνίες «κλειδώνουν» μόνο με την υπογραφή τους. Έτσι, αιφνιδίως ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής εταιρίας φυσικών καλλυντικών από τρίτο παίκτη, που έως πρότινος δεν υπήρχε στο «κάδρο».

Ως αγοραστής προέκυψε ο ισπανικός όμιλος Puig, όπως επιβεβαιώθηκε με τις λιτές ανακοινώσεις και των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v