ΟΤΕ: Ετοιμάζει πακέτα για την... άγονη γραμμή

Χιλιάδες νοικοκυριά σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πώς προχωράει το ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη των υποδομών. Πού «σκοντάφτει» η κοινοπραξία υπό την Intrakat.

ΟΤΕ: Ετοιμάζει πακέτα για την... άγονη γραμμή

Εμπορικές υπηρεσίες είναι έτοιμος να παρέχει ο ΟΤΕ από τον Δεκέμβριο, σε ορισμένες από τις περιοχές που αναπτύσσει υποδομές ευρυζωνικών δικτύων στο πλαίσιο του έργου «Rural Broadband».

Το έργο, που προωθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της χώρας. 

Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει δύο από τους τρεις τομείς στους οποίους έχει χωριστεί η Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Τομέα 1 (περιοχή Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου) και τον Τομέα 3 (περιοχή Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης ). Τον Τομέα 2 είχε αναλάβει η κοινοπραξία Intrakat - Intracom Holdings - Hellas On Line (περιοχή Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων). Σημειώνεται πως όταν η HOL μεταβιβάστηκε στην Vodafone Ελλάδος, η συγκεκριμένη σύμβαση μεταβιβάστηκε στον όμιλο Intracom.

Η σύμβαση, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, προέβλεπε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της υποδομής εντός διετίας, χρονοδιάγραμμα που είχε χαρακτηριστεί μη ρεαλιστικό. Τελικά προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου σε δύο χρόνια και έξι μήνες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ΟΤΕ βρίσκεται κοντά στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Κυρίως επειδή προχωρά στην εγκατάσταση ενσύρματων υποδομών στο μεγαλύτερο τμήμα των περιοχών που έχει κληθεί να καλύψει. 

Αντίθετα, η κοινοπραξία υπό την Ιntrakat, που αποφάσισε να επικεντρωθεί κυρίως στις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, σκοντάφτει στην απίστευτη γραφειοκρατία για τις αδειοδοτήσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι συμβάσεις προβλέπουν πως οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών για 15 χρόνια, ενώ θα προσφέρονται ισότιμα για εμπορική εκμετάλλευση σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο τέλος της περιόδου εκμετάλλευσης, η υποδομή επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο. Οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν στους τελικούς χρήστες υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε τρεις ταχύτητες: 50 Mbps download/30 Mbps upload, 30 Mbps download/4 Mbps upload και 8 Mbps download/1 Mbps upload.

Χθες, η διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) που είχε τον συντονισμό του έργου ανακοίνωσε πως με την υλοποίησή του «χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες "λευκές περιοχές", θα αποκτήσουν επιτέλους την πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους προσφερθούν. Αυτό αφορά περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες, σε πάνω από 5.000 χωριά και οικισμούς, όπου στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα υπηρεσιών όπως: τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on demand».

«Η κάλυψη της χώρας με ευρυζωνικές συνδέσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών προχώρησε και στη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Με τη στρατηγική αυτή, εκπληρώνεται και ο ρόλος της ΚτΠ Α.Ε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων πληροφορικής και του ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής.

Οι κάτοικοι των «λευκών περιοχών» στερούνταν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε προχωρήσει σε επενδύσεις λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v