Τρία hedge funds κατέχουν το 68,5% της Wind Hellas, σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο των 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε προ ημερών.
Πρόκειται για τις αμερικανικές Golden Tree Asset Management L.P., η οποία ελέγχει πλέον το 29,5% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, τη Cyrus Capital που κατέχει το 21,3% και την Anchorage Capital που κατέχει το 17,5%.
Η Golden Tree, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 25 δισ. δολάρια και η Cyrus Capital, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 4,5 δισ. δολάρια, έχουν εκπροσώπους και στο διοικητικό συμβούλιο της απώτερης μητρικής της Wind Hellas, της Largo Limited που εδρεύει στις Νήσους Γκέρνσεϊ.
Εκτός από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους, σημαντικό ποσοστό (από 6% έκαστος) κατέχουν η βρετανική Sothic Capital Management και η Eton Park Capital Management. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα ποσοστά πιθανώς θα διαφοροποιηθούν ελαφρά μέσω της εν εξελίξει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Wind Hellas κατά 25 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου είναι τμήμα του σχεδίου αναχρηματοδότησης δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Wind Hellas σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα συνολικά έσοδα της Wind Hellas έφτασαν τα 366,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 από 358,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ζημίες, αντίστοιχα, περιορίστηκαν σε 52,6 εκατ. από 72,6 εκατ. στο εννεάμηνο του 2015.
Το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της εταιρείας τηλεπικοινωνιών διαμορφώθηκε στο φετινό εννεάμηνο σε 69,4 εκατ. από 61,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα τελευταία τρίμηνα η εταιρεία καταγράφει θετικά πρόσημα τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και προσαρμοσμένου EBITDA.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 228 εκατ. από 232 εκατ. ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν στα 129 εκατ. από 113,7 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Wind Hellas είχε 3.074.100 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας από 3.328.700 τον Σεπτέμβριο του 2015, με τους 2.303.200 περίπου να είναι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας. Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) ήταν στο εννεάμηνο 7,1 ευρώ από 6,2 ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Αν βέβαια εξαιρεθούν οι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας, το ARPU των συνδρομητών με συμβόλαιο φτάνει στο τρίτο τρίμηνο τα 20,2 ευρώ και είναι μάλιστα αυξημένο από τα 18,5 ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων έφτασε φέτος τα 213,6 Mb από 130,8 στο περυσινό εννεάμηνο. Στη σταθερή τηλεφωνία, η εταιρεία είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου 538.000 συνδρομητές από 502.200 συνδρομητές τον Σεπτέμβριο του 2015.
Τι λέει για Forthnet
Ενδιαφέρουσες είναι και οι επισημάνσεις του ενημερωτικού δελτίου για τη Forthnet, στην οποία η Wind Hellas κατέχει περί το 33%. Όπως αναφέρεται, το ποσοστό της εταιρείας στη Fοrthnet μπορεί να μειωθεί κοντά στο 10% μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τελευταίας, που καλύφθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητά μας για κάποια απόδοση από την επένδυση στη Forthnet», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο. Ωστόσο, επισημαίνεται πως «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με παράγοντες της Fοrthnet, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη λειτουργία της εταιρείας και διερευνώντας πιθανές επενδυτικές επιλογές».
Για το ίδιο θέμα μαθαίνουμε πάντως πως παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα διεκδίκησης της Fοrthnet από κοινού με τη Vodafone. Υπενθυμίζεται πως η Vodafone Ελλάδος κατέχει περί το 6,5% της Forthnet και έχει υπογράψει με τη Wind Hellas συμφωνία (είναι σε ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016) που της δίνει το δικαίωμα αγοράς επιπλέον ποσοστού 13,25%.