Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Endeavor: Ανάκαμψη σε 2 με 5 χρόνια βλέπουν οι επιχειρήσεις

Θετική μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από τα ελληνικά μέλη του διεθνούς δικτύου υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Μετασχηματισμοί και συγχωνεύσεις.

Endeavor: Ανάκαμψη σε 2 με 5 χρόνια βλέπουν οι επιχειρήσεις

Στην αναμονή για ένα περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης βρίσκονται οι μικρομεσαίες αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με το «αίσθημα» που μεταδίδουν οι εταιρίες-μέλη του διεθνούς δικτύου επιχειρηματικής στήριξης της Endeavor, το οποίο συμπληρώνει τέσσερα χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα.

O κ. Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, αναφέρθηκε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης στην οπτική του δικτύου και των μελών του, σύμφωνα με την οποία η οικονομική ανάκαμψη τοποθετείται σε 2 με 5 χρόνια και σε κάθε περίπτωση, η επίδραση αυτής στην αύξηση της απασχόλησης μετά την πενταετία αυτή.

Η άτυπη δημοσκόπηση ανάμεσα στις 21 ελληνικές επιχειρήσεις της Endeavor συγκλίνει σε μια θετική μεσοπρόθεσμη εκτίμηση. Οι ίδιοι επιχειρηματίες θεωρούν τη γεωγραφική θέση και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού ως τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ενώ εμπόδια χαρακτηρίζουν τη μεταβλητότητα στο φορολογικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που τους στρέφει στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών.

Κατά τον κ. Μακρυνιώτη ωστόσο και το μεσοδιάστημα της αναμονής είναι ιδιαίτερα γόνιμο, καθώς τώρα δημιουργούνται ευκαιρίες. Ο ίδιος επισήμανε ότι τώρα είναι «η εποχή για επενδύσεις» ενώ προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, κυρίως στο μεσαίο κομμάτι της αγοράς, αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό των αγορών.

Κάνοντας έναν απολογισμό των επιδόσεων τόσο του δικτύου όσο και των εταιριών που βρίσκονται υπό τη σκέπη του, στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, o κ. Μακρυνιώτης ανέφερε ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν αξιολογηθεί 850 εταιρίες και τελικώς έχουν ενταχθεί 21 εξ αυτών.  Ειδικότερα πρόκειται για τις Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group και Forky.

Αυτές παρουσιάζουν συνολικό κύκλο εργασιών 236 εκατ. ευρώ, ο οποίος μέσα στην τετραετία 2012-2016 αυξήθηκε κατά 131% (αύξηση κατά 60% μετά την ένταξη στον Endeavor), ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο επιδόσεων κάθε άλλου επιχειρηματικού υποσυνόλου. Οι ίδιες εταιρίες αύξησαν τους εργαζομένους τους κατά 114% (σ.σ. αύξηση η οποία μεσοσταθμικά αγγίζει το 57% μετά την ένταξή τους στο δίκτυο), απασχολώντας έμμεσα σήμερα συνολικά 11.900 εργαζομένους. Στόχος είναι δε αυτός ο αριθμός εργαζομένων να αυξηθεί στις 15.000 το 2017.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν καταφέρει επίσης να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 96,5 εκατ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά παρατηρείται σημαντική συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως η 83North (πρώην Greylock IL), που έχει επενδύσει στη Workable, η Thirdpoint LLC και το Endeavor Catalyst που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της Hellas Direct. Επιπλέον, η Avocarrot προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group, με προοπτική να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v