Μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών, οι οποίες θα προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, και της ταυτόχρονης εκχώρησης προς διαχείριση χαρτοφυλακίου -προβληματικών- δανείων, θα επιδιωχθεί η κάλυψη μέρους των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank.
Η «αρχιτεκτονική» με την οποία θα επιχειρηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας «κλείδωσε», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά την τελευταία συνάντηση, που είχε η διοίκησή της με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανοικτά θέματα παραμένουν τόσο το ύψος των κεφαλαίων που θα επιδιωχθεί να αντληθούν μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών, όσο και το ύψος του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), τα οποία θα δοθούν προς διαχείριση.
Για τα παραπάνω ανοικτά θέματα θα αποφασίσει η διοίκηση της τράπεζας ως το τέλος του μήνα, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις των συμβούλων (Clayton για το προς εκχώρηση διαχείρισης χαρτοφυλάκιο NPEs και StormHarbour για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών). Αφού οριστικοποιηθούν οι όροι, θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές και θα καθορισθεί ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Με δεδομένο ότι θα δοθεί χρόνος στους επενδυτές για διενέργεια due diligence, εκτιμάται ότι η διαγωνισμός δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα μεγέθη της «εξίσωσης», προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να καλύψει ο στρατηγικός επενδυτής μετατρέψιμο ομολογιακό, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας, ως αντάλλαγμα, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 1,045 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για σχέδιο που δύσκολα μπορεί πλέον να εφαρμοσθεί. Αφενός, διότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έκριναν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου NPEs και των εξασφαλίσεών τους είναι τέτοια, που δεν αξίζει να βάλουν 70 εκατ. ευρώ σε μετατρέψιμες ομολογίες. Αφετέρου, επειδή έχουν αλλάξει οι εν δυνάμει κεφαλαιακές ανάγκες της Attica.
Όπως είναι γνωστό, η Attica δεν έχει συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων (748 εκατ. ευρώ), που είχαν προκύψει από την άσκηση συνολικής αξιολόγησης (AQR) της ΤτΕ, εξέλιξη που θεωρείται απαραίτητη για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της. Οι εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει, όμως, η ίδια η τράπεζα, ενδέχεται να αυξηθούν, αν, με βάση το πόρισμα των ΤτΕ - SSM, αφαιρεθεί από τα βασικά εποπτικά κεφάλαια το ποσό των 55,7 εκατ. ευρώ, που μπήκε στην ΑΜΚ με πρακτικές διπλής μόχλευσης.
Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, τα 55,7 εκατ. ευρώ «ενδεχομένως να μην προσμετρηθούν στο συνολικό ύψος των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,7%, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δείκτη CET I σε 15,5% περίπου. Επίσης η μη προσμέτρηση των κεφαλαίων αυτών, ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάγκη νέων κεφαλαίων».
Σύμφωνα με ενδιαφερόμενους επενδυτές, για να βγει η εξίσωση, η διοίκηση της τράπεζας, είτε θα πρέπει να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα το ύψος του χαρτοφυλακίου NPEs, μειώνοντας όμως το ποσό που θέλει να αντλήσει (70 εκατ.) μέσω του ΜΟΔ, είτε να πράξει το αντίθετο. Να επιδιώξει, δηλαδή, την άντληση 70 εκατ. ευρώ αλλά να δώσει προς διαχείριση μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPEs.
Τέλος, θα μπορούσε να δοθεί προς διαχείριση το σύνολο του προβληματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας (σ.σ. 2,2 δισ.) ή ακόμη και ενήμερα δάνεια, ώστε να επιδιωχθεί η άντληση ποσού μεγαλύτερου των 70 εκατ. ευρώ, εξέλιξη όμως που δεν φαίνεται πιθανή λόγω των πολλών αντιδράσεων.
Σημειώνεται ότι η έκδοση ΜΟΔ θα οδηγήσει και σε μείωση της υφιστάμενης μετοχικής θέσης του ΤΣΜΕΔΕ, που αποτελεί θετική εξέλιξη με βάση όσα είπε και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.