Η κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Forthnet, κατά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί ουσιαστικά, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες, την πλήρη αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρίας, ύψους 324,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία παύει να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα αποκτά τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πληρέστερα στις απαιτήσεις ενός άκρως ανταγωνιστικού χώρου. Πρόκειται άλλωστε για εξέλιξη που έρχεται σε μια περίοδο όπου η αγορά τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπως προκύπτει από την εν εξελίξει συζήτηση για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς.
Από την πλευρά των τραπεζών -αλλά και της διοίκησης της Forthnet- ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη για να προστατεύσουν την «αξία» της εταιρίας. Παρά τις προσδοκίες που υπήρξαν στο παρελθόν, τόσο για λόγους γενικότερου περιβάλλοντος όσο και για λόγους συμφερόντων, οι μεγαλομέτοχοι, είτε επρόκειτο για τους Αραβες, είτε για τη Vodafone και τη Wind Hellas, δεν είχαν, όπως φάνηκε, πραγματική πρόθεση ενίσχυσης της παρουσίας τους στην εταιρία.
Όπως, μάλιστα, σχολιάζει παράγοντας που γνωρίζει την αγορά αλλά και το τραπεζικό σύστημα, «ουσιαστικά οι μέτοχοι περίμεναν από τις τράπεζες να υποχρεωθούν σε μεγάλο "κούρεμα" δανείων, προκειμένου να κάνουν κάποια κίνηση. Γνωρίζω ότι τουλάχιστον σε μία περίπτωση υπήρξε προ ετών πρόταση προς τις τράπεζες με σημαντικό ποσό "κουρέματος", η οποία δεν έγινε αποδεκτή διότι τα "νούμερα" της Forthnet δεν το δικαιολογούσαν».
Κι αυτό εξηγείται καθώς ακόμη και σε μια εξαιρετικά δύσκολη αγορά, όπως αυτή του 2015 με τα capital controls, η εταιρία «παρήγαγε» σχεδόν 50 εκατ. ευρώ EBITDA, διαθέτοντας περίπου 1,1 εκατ. συνδρομητές και ισχυρή θέση στη συνδρομητική τηλεόραση, το μόνο είδος υπηρεσιών που δεν αποτελεί commodity στον κλάδο.
Στην ουσία, γύρω από τη Forthnet παιζόταν, συμπληρώνει άλλο στέλεχος, «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Κάποιοι περίμεναν ότι η απραξία των Αράβων μετόχων σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας και κυρίως τα ληξιπρόθεσμα χρεωλύσιά της, θα την έφερναν μοιραία στο χέρι τους ως "ώριμο φρούτο", με τις τράπεζες να υποχωρούν, ενώ ταυτόχρονα θα καρπώνονταν μερίδια σε βάρος της, λόγω μειωμένης ικανότητας ανταγωνισμού».
Εκείνη την ώρα, «θα είχαν δύο επιλογές: είτε να κλείσουν μια εξαιρετικά συμφέρουσα γι' αυτούς συμφωνία, είτε να αφήσουν την εταιρία να καταρρεύσει στα χέρια των τραπεζών, αν στο μεταξύ είχε μειωθεί δραστικά η αξία της». Χαμένες και στις δύο περιπτώσεις θα έβγαιναν οι τράπεζες, ακριβώς εξαιτίας των μεγάλων δανείων.
Αυτό φαίνεται πως το κατάλαβαν οι τραπεζίτες, οι οποίοι με μεγάλη καθυστέρηση, είναι αλήθεια, δέχτηκαν την πρόταση της διοίκησης της πολυμετοχικής εταιρίας (το 84,7% το μοιράζονται με διαφορετικά ποσοστά η Wind Ελλάς, η τυνησιακών συμφερόντων Go Plc., η αραβικών συμφερόντων Massar Investments και η Vodafone Ελλάδος) να προχωρήσει σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Θεωρώντας πως, πρώτον, θα φανεί με τρόπο τελεσίδικο αν κάποιος από τους μετόχους είναι πρόθυμος να βάλει το χέρι στην τσέπη και, δεύτερον, αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα μπορούν δυνητικά να ορίσουν την πλειοψηφία της εταιρίας, αφού μέσω του μετατρέψιμου ο κάτοχός του λαμβάνει περίπου το 65%!
Έτσι πρόσφεραν, μέσω του ομολογιακού και της αναχρηματοδότησης, «αέρα» στην εταιρία, ώστε να συνεχίσει να κινείται κανονικά στην αγορά, έως ότου βρει, χωρίς όμως την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, στρατηγικό επενδυτή, για να λάβει τον ρόλο του βασικού μετόχου. Πρόκειται για σχέδιο που δεν απαιτούσε εκ μέρους τους νέα κεφάλαια, καθώς τα 70 εκατ. ευρώ που βάζουν από τη μία τσέπη, θα τα λάβουν από την άλλη, ως εξόφληση ισόποσου δανεισμού.
Εν πολλοίς, οι τράπεζες αξιοποίησαν ένα όπλο που είχε κρατήσει στη φαρέτρα της η διοίκηση της Forthnet: Τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, χωρίς να προστρέξει στους βασικούς μετόχους, αφού είχε λάβει στο παρελθόν σχετική έγκριση από τη γενική συνέλευση. Μάλιστα, είχε ένα επιπλέον επιχείρημα: Το σχέδιο, που όπως φάνηκε απέδωσε, στηρίζεται στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, γιατί η διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να διαφυλαχθεί η αξία της Forthnet προς όφελος του συνόλου των μετόχων και όχι μόνο (ορισμένων) βασικών μετόχων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Ότι το «μπρα ντε φερ» γύρω από την ιδιοκτησία της Forthnet, σε μια περίοδο που η αγορά «σηκώνει» νέες επενδύσεις αλλά και συνενώσεις δυνάμεων (με εξαίρεση τους τρεις παίκτες της κινητής τηλεφωνίας, τουλάχιστον προς το παρόν, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της Κομισιόν) μπαίνει πλέον σε νέα φάση.
Η «αξία» της εταιρίας (που αποτελεί και την πιο ουσιαστική εξασφάλιση για τα δάνεια, σε έναν τέτοιο χώρο δραστηριότητας) δεν κινδυνεύει πλέον από το επαπειλούμενο χρηματοδοτικό αδιέξοδο.
Συνεπώς, όποιος θέλει να τη διεκδικήσει, ως υποψήφιος επενδυτής πλέον, κι όχι ως «σωτήρας», θα έχει να «περάσει» μόνο από τη διοίκηση κι από τις τράπεζες, που έχουν ήδη από σήμερα όχι απλά τον ρόλο του «δανειστή» αλλά και του κατόχου ενός μετατρέψιμου ομολογιακού.
Kι όλοι οι τυχόν ενδιαφερόμενοι θα ξεκινούν λίγο πολύ από την ίδια βάση και χωρίς να έχουν το πρόσθετο πρόβλημα της «πολυφωνίας» στη γενική συνέλευση, μεταξύ των υφιστάμενων βασικών μετόχων.