Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Π. Ρουμελιώτης νέος πρόεδρος στην Attica Bank

Τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη ανακοίνωσε η Attica Bank. Αναπληρωτής CEO ο Ι. Τσακιράκης. Αναμονή για Πανταλάκη. Η ανασύνθεση του ΔΣ «αναμένεται να οδηγήσει σε άρση του παγώματος νέων δανείων από ΤτΕ», σημειώνει η τράπεζα.

Ο Π. Ρουμελιώτης νέος πρόεδρος στην Attica Bank

Η Διοίκηση και το Δ.Σ. της Attica Bank, απαντώντας στα τελευταία δημοσιεύματα διευκρινίζουν με ανακοίνωσή τους ότι σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συναλλακτική δραστηριότητα, η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Τράπεζας και η αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργία της.

Όπως αναγράφεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Attica Bank στις 27/7/2016, η Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και η Διοίκησή της επιμελείται της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ.

Η Attica Bank στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προέβη στην ανασύνθεση του, ώστε αυτή να συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης της χορήγησης νέων δανείων και πιστώσεων που έχει αποφασιστεί από την ΤτΕ.

Μετά τη σημερινή του ανασύνθεση και την παραίτηση της κας Α. Πουσκούρη, έως σήμερα μη εκτελεστικού μέλους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας έχει ως εξής:

1. Παναγιώτης Ρουμελιώτης του Βασιλείου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.
2. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.
3. Αθανάσιος Τσάδαρης του Χρήστου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
4. Ιωάννης Τσακιράκης του Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
5. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.
6. Γεώργιος Παναγιώτου του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
7. Γεώργιος Βλαχάκης του Ηρακλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
8. Ιωάννης Κυριακόπουλος του Δαμασκηνού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.
9. Ιωάννης Μαρμαγγιόλης του Σπυρίδωνος, μη εκτελεστικό μέλος.
10. Δημήτριος Τζαννίνης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.
11. Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης των 70 εκ. ευρώ για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες της.

Η Attica Bank ενημερώνει επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της Τράπεζας, βάσει των πλέον πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων της, διαμορφώνεται σε 17,64%. Διευκρινίζεται, τέλος ότι στην Τράπεζα δεν υφίστανται εκκρεμότητες ούτε αιτήματα για νέα, σημαντικά δάνεια και πιστώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η προσωρινή διοίκηση της Attica Bank ορίστηκε καθώς υπήρξε σχετική απαίτηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση της μετοχής τη Δευτέρα. 

Εν αναμονή για Πανταλάκη

Οπως μετέδιδε νωρίτερα το Euro2day.gr, στη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο (αντί CEO) τον Π. Ρουμελιώτη και CEO τον Θ. Πανταλάκη (φωτ.) θα δοθεί λύση στο διοικητικό αδιέξοδο της Attica Βank, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα όσα μετέδωσε την Πέμπτη το Euro2day.gr.

Η λύση στο διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας, η μετοχή της οποίας σήμερα τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, είναι κρίσιμη καθώς πέραν των άλλων εκκρεμεί επί εννέα μήνες η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της, ενώ οι επισφάλειες ξεπερνούν το 51% του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Κι αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του πορίσματος της ΤτΕ τις επόμενες ημέρες, για λογαριασμό του SSM, στο οποίο εξετάζεται η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας αλλά και η έως τώρα διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της.

Την Πέμπτη οι προτεινόμενοι από τον βασικό μέτοχο της Attica, το ΤΣΜΕΔΕ, για την κάλυψη των νευραλγικών θέσεων του προέδρου (Γεράσιμος Σαπουτζόγλου), του αντιπροέδρου (Κωνσταντίνος Μακέδος), του διευθύνοντος συμβούλου (Παναγιώτης Ρουμελιώτης) αλλά και της Άννας Πουσκούρη ως μέλους «κόπηκαν» καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που προβλέπουν οι κανόνες των εποπτικών αρχών (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ΤτΕ). Ως εκ τούτου αναμένεται να τρέξει εκ νέου η διαδικασία στελέχωσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μίας τράπεζας πρέπει πλέον μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή να έχουν μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο. Όσον αφορά στην υπόθεση του κ. Σαπουτζόγλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ζήτημα καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της πρώην Proton Bank.

Πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα όσον αφορά στις διοικητικές επιλογές της κυβέρνησης για την Αttica Bank τόνιζαν στο Euro2day.gr ότι «οι κανόνες της εποπτικής αρχής είναι συγκεκριμένοι και ίδιοι για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα» και προσθέτουν: «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να γνωρίζει τη διαδικασία και τον μηχανισμό της αξιολόγησης των στελεχών και να συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι αυτόνομο, ανήκει στην ΕΚΤ και στους κανόνες που διέπουν το ευρωσύστημα».

«Πάγωμα» δανείων

Κρίσιμη όμως είναι η απόφαση της εποπτικής αρχής να «κλείσει» τη στρόφιγγα των νέων δανείων της Αttica Bank. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσει το πόρισμα για λογαριασμό του SSM που σχετίζεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Αttica Bank.

Η τράπεζα διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό, για τα μεγέθη της, δείκτη επισφαλειών άνω του 51%, με αιχμή τα μικρά και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια και δεν κατάφερε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015- να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Απομένουν να καλυφθούν κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μία από τις εξεταζόμενες λύσεις είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, η κάλυψή του από ξένα funds, με ανταλλαγή την ανάθεση σε αυτά της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν είναι βέβαιη η θετική έκβασή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v