Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλυβουργία: Στο στόχαστρο κόκκινα δάνεια 700 εκατ.

Αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς να χρειαστεί ένταξη στο άρθρο 99 η στόχευση των συστημικών τραπεζών. Διενεργείται μελέτη για να καταγραφούν οι διαθέσιμες επιλογές. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις για τον κλάδο.

Χαλυβουργία: Στο στόχαστρο κόκκινα δάνεια 700 εκατ.

Tην εξυγίανση των τριών εταιρειών του κλάδου, Σιδενόρ, Ελληνική Χαλυβουργία και Χαλυβουργική, μέσα από την αναδιάρθρωση τους αλλά χωρίς να χρειασθεί η ένταξη έστω και μίας στο άρθρο 99, προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η στρατηγική της τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει έκθεση στα προβληματικά δάνεια των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των τριών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ είναι «κόκκινα».

Μελέτη

Το ζήτημα χρίζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς ο κλάδος χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση εξ ου και η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς έδωσε εντολή για εκπόνηση μελέτης, στην οποία θα περιγράφονται τόσο η οικονομική κατάσταση καθεμιάς από τις εταιρείες, όσο και τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Η μελέτη θα είναι έτοιμη το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβριο (σ.σ. δεν αποκλείεται και το δεύτερο 15νθημερο του Αυγούστου) και αμέσως θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου προβλέπεται η αξιοποίηση στο μέγιστο των δυνατοτήτων της κάθε εταιρείας και εφόσον κριθεί σκόπιμο για την βιωσιμότητά η συγχώνευση δραστηριοτήτων.

«Δεν επιδιώκουμε την ένταξη στο άρθρο 99 καμιάς εκ των εταιρειών. Σκοπός, εξ ου και η αναγκαιότητα της μελέτης, είναι να αποτυπώσουμε με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τρεις όμιλοι, όπου αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο όμιλος της Σινεδόρ, λόγω μεγέθους και οικονομικών χαρακτηριστικών», τονίζει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο φάκελος των εταιρειών του κλάδου.

Βόμβα 700 εκατ. ευρώ

Ο κλάδος της χαλυβουργίας έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία απασχολεί το σύνολο των τραπεζών δεδομένου ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δανειοδοτήσει τις εταιρείες χαλυβουργίας.

«Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ κόκκινα δάνεια είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της αγοράς ακόμη και συγκριτικά με άλλους επίσης υπερχρεωμένους τομείς της οικονομίας. Έχουμε αποφασίσει, όλες οι τράπεζες, να προχωρήσουμε τάχιστα από τον Σεπτέμβριο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και εκτιμούμε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με στόχο τις μικρότερες δυνατές απώλειες», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει:

«Αναμένουμε τα συμπεράσματα αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις της μελέτης προκειμένου να καλέσουμε τους μετόχους των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και να ξεκινήσει ο διάλογος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι τράπεζες είναι έτοιμες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v