Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Χρήστος Πατσαλίδης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για την πώληση της Cyta Hellas, επανέρχονται τα σενάρια μετοχικής συνεργασίας με τη Wind. Κύκλοι της τελευταίας περιορίζονται να υπενθυμίσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Νάσου Ζαρκαλή, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία θέλει να είναι παρούσα στον νέο γύρο συγκέντρωσης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται και σε αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η διοίκηση της ΑΤΗΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είτε πρέπει να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις νέες ζημίες της θυγατρικής στην Ελλάδα, είτε πρέπει να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας, με τίμημα που δεν θα είναι και το καλύτερο, πάλι εξαιτίας των ζημιών. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, "υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (στο τέλος του 2014)".
Το σχέδιο το οποίο εισηγούνται τώρα στη διοίκηση της ΑΤΗΚ είναι είτε η πώληση, είτε η συγχώνευση με κάποια ελληνική εταιρεία (άπαντες "φωτογραφίζουν" τη Wind). Ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας είχε πάντως ξεκαθαρίσει πως η εταιρεία είναι ανοικτή σε συμφωνίες, "υπό τις σωστές προϋποθέσεις και το σωστό τίμημα", χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη Cyta Hellas.
Υπενθυμίζεται πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Wind είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2015 "άτυπη πρόταση για συγκεκριμένο μοντέλο συγχώνευσης (σ.σ. με τη Cyta Hellas), που θα επέτρεπε στην ΑΤΗΚ να έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα ως στρατηγικός μέτοχος σε έναν από τους μεγάλους παίκτες".
Οπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου", η συμφωνία δεν προχώρησε ενώ στο "αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αποφασίζεται η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ" και καταγράφεται νέα στασιμότητα "για να γίνει μελέτη αν πρέπει η Cyta Hellas να δοθεί μαζί με τη μητρική ή χώρια", ενώ το θέμα περνά εν μέρει στα χέρια του Εφόρου Αποκρατικοποίησης. "Αν και από τον Οκτώβριο του 2015 ο Έφορος άναψε πράσινο φως για ξεχωριστή διαχείριση της Cyta Hellas, το Δ.Σ. παρέμεινε αναποφάσιστο και σε αμυντική στάση".
Η διοίκηση της ΑΤΗΚ άλλαξε στάση τον Απρίλιο, όταν και έπρεπε να ζητήσει έγκριση για τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων, ώστε να καλυφθούν οι ζημίες της Cyta Hellas. Μάλιστα η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη καθώς εδώ και χρόνια οι διοικήσεις δηλώνουν πως "την επόμενη χρονιά η Cyta Hellas θα είναι κερδοφόρα", χωρίς ποτέ να επιβεβαιώνονται! Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ.
Στον κυπριακό Τύπο δημοσιεύονται και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Cyta Hellas βρισκόταν σε καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας με τη Wind προ διετίας. Οπως αναφέρεται, "τον Μάρτιο του 2014, όταν το Δ.Σ. ΑΤΗΚ δεν αποφάσιζε για το τι θα κάνει, η Wind είχε 410.000 πελάτες και η Cyta Hellas 320.000. Σήμερα, που η ΑΤΗΚ θέλει να διαπραγματευτεί με τη Wind, η τελευταία έχει 519.000 και η Cyta Hellas 315.000".