Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Σκληρή στάση Κομισιόν για συγχωνεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να μπλοκάρει συμφωνίες συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες, με το επιχείρημα πως θα αυξηθούν οι τιμές και θα περιοριστεί η καινοτομία. Ερευνα και για την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στα δίκτυα νέας γενιάς.

Τηλεπικοινωνίες: Σκληρή στάση Κομισιόν για συγχωνεύσεις

Σκληραίνει η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις προωθούμενες συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων, αλλά και απέναντι στην τακτική των πρώην μονοπωλίων όσον αφορά στην πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα νέας γενιάς που αναπτύσσουν. Δύο αποφάσεις του τελευταίου διημέρου δείχνουν, μάλιστα, πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα.

Χθες έγινε γνωστό πως η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager μπλόκαρε τη συμφωνία συγχώνευσης των βρετανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας O2 και Three, με το επιχείρημα πως η Κομισιόν είχε «σοβαρές ενδείξεις» πως ο περιορισμός των εταιρειών από τέσσερις σε τρεις θα περιόριζε τις επιλογές των Βρετανών καταναλωτών και θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών. Κατά την κα Vestager, «το να επιτρέπαμε στη Hutchison να εξαγοράσει την O2 με τους προτεινόμενους όρους θα ήταν κακό για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και κακό για τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Οι διορθωτικές προτάσεις που πρόσφερε η Hutchison δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

Την Τρίτη ο Γερμανός επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Gunther Oettinger γνωστοποίησε πως οι Βρυξέλλες ξεκινούν έρευνα για να διαπιστώσουν αν η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Βερολίνου (BNetzA) έπραξε ορθώς, όταν επέτρεψε στην Deutsche Telekom να αναβαθμίσει το δίκτυό της με κανόνες που «πιθανώς» περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στις υποδομές νέας γενιάς. Η Deutsche Telekom προωθεί (όπως και ο ΟΤΕ) την εφαρμογή μιας τεχνολογίας γνωστής ως vectoring, που επιτρέπει την αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων χαλκού ώστε να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μέχρι και 100 Mbps, αλλά μόνο όταν συνδυαστούν μαζί πολλά τέτοια χάλκινα καλώδια.

Σε μια περίοδο που επανέρχονται σενάρια συγχωνεύσεων και στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, με πρόσφατο παράδειγμα τα σενάρια για την τύχη της Cyta Hellas, η M. Vestager ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει τον περιορισμό των «παικτών» στις τηλεπικοινωνίες (και ειδικά στην κινητή) από τέσσερις σε τρεις. Αλλά και η παρέμβαση Oettinger δείχνει πως αποδίδουν οι πιέσεις των εναλλακτικών παρόχων, που θεωρούν πως πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υποδομές νέας γενιάς που αναπτύσσουν τα πρώην μονοπώλια, όπως η Deutsche Telekom.

Το μπλόκο στη συγχώνευση Ο2 - Three δείχνει πως ο όμιλος Hutchison από το Χονγκ Κονγκ, που ελέγχει τη Three, πρέπει να αλλάξει στρατηγική στην Ευρώπη. Ηδη προωθεί και τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων του στην Ιταλία με τη VimpelCom, αλλά και αυτό το σχέδιο πιθανώς θα αποτραπεί από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η απόφαση των διοικήσεων της Telenor και της TeliaSonera για ακύρωση του σχεδίου συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους στη Δανία συνδέονται απόλυτα με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τάσσεται κατά ενός νέου γύρου συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες, με το επιχείρημα πως στραγγαλίζει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Τότε η M. Vestager είχε δηλώσει: «Τα πρώην μονοπώλια υποστηρίζουν πως αν δεν μπορούν να συγχωνευθούν με ανταγωνιστές τους στην ίδια χώρα, τότε είναι αδύνατον να αυξήσουν τις επενδύσεις. Ακούω αυτό το επιχείρημα πολύ συχνά, χωρίς να έχω μέχρι στιγμής αρκετές αποδείξεις πως ισχύει».

Οσο για την έρευνα που αφορά την Deutsche Telekom, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται πως πιθανώς η εταιρεία είναι και η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην τεχνολογία του vectoring, που θα καλύψει περισσότερο από το 90% των έξι εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Γερμανία. Οσοι παρακολουθούν την αγορά τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως ο ρυθμιστής επέτρεψε στην Deutsche Telekom να προχωρήσει στην επένδυση γιατί ήταν και η μοναδική που μπορούσε να επενδύσει στα δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία στη Γερμανία.

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών με ταυτόχρονη υψηλής ποιότητας πρόσβαση των ανταγωνιστών», απάντησε ο κ. Oettinger. «Για αυτό τον λόγο, χρειαζόμαστε επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού που προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας έρχεται έπειτα από πολύμηνη εκστρατεία της Vodafone στις Βρυξέλλες. Η τελευταία υποστηρίζει πως η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής είναι ασύμβατη «με το πνεύμα και το γράμμα του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου για τις τηλεπικοινωνίες και των κανόνων ανταγωνισμού». Η διοίκηση της Deutsche Telekom απάντησε πως η BNetzA έλαβε μια ισορροπημένη απόφαση και προέβλεψε πως τελικά οι Βρυξέλλες θα δικαιώσουν αυτή την επιλογή. Ταχύτατη ολοκλήρωση της έρευνας, ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη για επενδύσεις, ζητούν οι εκπρόσωποι των ισχυρών τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v