Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Ελληνικά χρώματα στη... Μεγάλη Πόλη

Στην ευρύτερη περιοχή ενός από τα πιο ιστορικά λιμάνια της Κίνας εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η νέα παραγωγική μονάδα της Frigoglass. Η εταιρία είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου ελληνική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή που επεκτείνεται σταθερά και στις αγορές της Άπω Ανατολής.

Frigoglass: Ελληνικά χρώματα στη... Μεγάλη Πόλη
του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην ευρύτερη περιοχή ενός από τα πιο ιστορικά λιμάνια της Κίνας εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η νέα παραγωγική μονάδα της Frigoglass.

Η Καντόνα, που από τους Κινέζους ονομάζεται Μεγάλη Πόλη (Guangzhou – Κουάνγκ Τσου), είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία και πρωτεύουσα της επαρχίας Κουάνγκ Του. Το λιμάνι της ήταν ανέκαθεν από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Άπω Ανατολής, ενώ η πόλη ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τα μεταξωτά της, το τσάι της και τις πορσελάνες της.

Εξαιρετικά ανεπτυγμένη είναι πλέον η βιομηχανία (εργοστάσια πορσελάνης, μεταξωτών και βαμβακερών). Χωρίζεται στην παλαιά πόλη, που έχει σπουδαία ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και παρουσιάζει έντονη ιδιοτυπία, και στη νέα πόλη της οποίας η όψη είναι ολότελα εξευρωπαϊσμένη.

Θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις πιο φιλόξενες περιοχές για επενδύσεις, η πρώτη που άνοιξε τις πύλες της σε δυτικές επιχειρήσεις και για τη Frigoglass υπολογίζεται πως θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη σταδιακή ανάπτυξη του ομίλου στην κινεζική αγορά.

H Frigoglass, ο κορυφαίος κατασκευαστής επαγγελματικών ψυγείων παγκοσμίως, είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου ελληνική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή που επεκτείνεται σταθερά και στις αγορές της Άπω Ανατολής.

Με μονάδες παραγωγής και γραφεία πωλήσεων σε Ινδία και Ινδονησία, η ελληνική επιχείρηση με την κινεζική επένδυση καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο μέρος μίας ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς.

Η αποπεράτωση του νέου εργοστασίου δυναμικότητας 120.000 μονάδων ετησίως ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο και το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 15,3 εκατ. ευρώ (τη διετία 2006-07).

Ο σύντομος χρόνος κατασκευής της μονάδας αποτελεί απόδειξη του βαθμού δέσμευσης και των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, των συνεργατών της και της άψογης συνεργασίας με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.

Οικοδεσπότης της τελετής εγκαινίων ήταν ο κ. Χάρης Δαυίδ (πρόεδρος του Δ.Σ. της Frigoglass), ενώ ο κ. Muhtar Kent (πρόεδρος και chief operator officer της Coca Cola Company) εγκαινίασε την παραγωγική μονάδα αναδεικνύοντας τη στενότατη σχέση συνεργασίας των δύο ομίλων.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Πέτρου Διαμαντίδη (στο Reuters), ”η επένδυση αναμένεται να αποφέρει κέρδη σε πέντε χρόνια”. Το 2010 αναμένεται η επένδυση να είναι break even και το κόστος της θα καλυφθεί σε περίπου επτά χρόνια από το 2007.

Η δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία της επιχείρησης και συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης σε μία αγορά που σήμερα χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση αναψυκτικών και από χαμηλή διείσδυση στο ice cold merchandisers (ICMs).

Ο όμιλος εμφάνισε στο εξάμηνο πωλήσεις 290,6 εκατ. ευρώ (12,3%), καθαρά κέρδη 40,6 εκατ. ευρώ (20,7%), ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της Proton Bank για την επόμενη χρήση ο τζίρος θα διαμορφωθεί σε 511 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα φτάσουν τα 53,1 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σε σχετικά πρόσφατη ανάλυσή της η Deutsche Bank (10/9) διατηρούσε τη σύσταση ”αγοράς” (τιμή-στόχος τα 25,2 ευρώ), εκτιμώντας πως υπάρχει χώρος για οργανική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ξένος επενδυτικός οίκος, το περιθώριο EBITDA μπορεί να είναι διατηρήσιμο στο 20% για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v