Καταστροφική θα είναι τυχόν αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, σε μια περίοδο που η αγορά τηλεπικοινωνιών βρίσκεται «πολύ κοντά στον πάτο» και όταν έχει αυξηθεί η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Ελπίζω να είναι φάρσα» οι διαρροές περί αύξησης του τέλους, υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος κατά τα άλλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Θεωρεί, μάλιστα, πως μέχρι το 2020 η αγορά μπορεί να ανακτήσει περί το ένα δισ. ευρώ από τα σχεδόν 3 δισ. που έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ακόμα και αν το 2016 υπάρξει περαιτέρω πτώση, θα είναι οριακή, είπε.
Το 2015, όπως εξήγησε ο κ. Ζαρκαλής, ήταν η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης (ήταν και η 7η χρονιά πτώσης, έστω και αν ήταν περιορισμένη στο 3%) και αν συνυπολογίσουμε τι συνέβη πέρυσι, «πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι».
Από το 2008 μέχρι πέρυσι χάθηκαν περί τα 3 δισ. ευρώ αφού η αγορά υποχώρησε από τα 7 δισ. στα 4,2 δισ. ευρώ το 2015 (πρόκειται για μεγέθη που αφορούν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και όχι συσκευές). Γι’ αυτό θεωρείται λάθος η αύξηση του ειδικού τέλους (όταν η Ελλάδα έχει ήδη τη δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη στην κινητή) καθώς πέρυσι έδειξε σημάδια σταθεροποίησης παρά τη δύσκολη συγκυρία. «Ο κλάδος πλέον δείχνει ανθεκτικότητα και κάπου εδώ είναι ο περίφημος πάτος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε την ίδια περίοδο η αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία περιορίστηκε από τα 4,3 δισ. στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η υποχώρηση στη σταθερή τηλεφωνία (από τα 3 δισ. στα 2,1 δισ. ευρώ), κυρίως γιατί τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα αγορά, κατά τον κ. Ζαρκαλή, αυτή των ευρυζωνικών υπηρεσιών.
«Δεν υπάρχει αγορά τηλεπικοινωνιών που να πέρασε αυτά που πέρασε η ελληνική», είπε ο επικεφαλής της Wind, ο οποίος τόνισε πως το νέο πενταετές πλάνο, που εγκρίθηκε από τους μετόχους της εταιρείας, βασίζεται σε συγκεκριμένες παραδοχές: Πρώτον, την έκρηξη στις υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων στη σταθερή τηλεφωνία λόγω ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς. Δεύτερον, θα ενταθεί η πορεία προς τη σύγκλιση σταθερής, κινητής και περιεχομένου. Τρίτον, θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση στον κλάδο με την παραμονή τριών ομίλων.
Ποιοι θα είναι οι τρεις που θα μείνουν στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών; Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind θεωρεί πως η εταιρεία θα είναι ο τρίτος παίκτης μετά τις δύο θυγατρικές πολυεθνικών, τον ΟΤΕ και τη Vodafone Ελλάδος. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της Forthnet (ήδη η Wind ελέγχει περί το 33%), αλλά και της Cyta Hellas. «Στη σωστή τιμή και υπό τις σωστές συνθήκες» φρόντισε, όμως, να ξεκαθαρίσει.
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί πως η πορεία της αγοράς θα κριθεί και από τρία σημεία: Πρώτον, το μακροοικονομικό περιβάλλον (αν και τόνισε πως η αμερικανική GoldenTree που απέκτησε πρόσφατα το 25% της Wind στοιχηματίζει θετικά για την Ελλάδα), δεύτερον, τη φορολογία και τρίτον, το ρυθμιστικό περιβάλλον (επί 23 χρόνια οι κεραίες λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας, είπε).
Κατά τον κ. Ζαρκαλή, η χώρα χρειάζεται άμεσα εθνική στρατηγική στις τηλεπικοινωνιές καθώς έχει διευρυνθεί η απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία (ARPU) έχει περιοριστεί στα 10,6 ευρώ στην Ελλάδα από 17,3 ευρώ που ήταν πέρυσι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων (data) είναι στη χώρα μας το 31% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. φτάνει το 50%. Η διείσδυση των «έξυπνων κινητών» smartphones φτάνει το 36% στην Ελλάδα, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 67%. Συνδρομητική τηλεόραση διαθέτει το 24% των νοικοκυριών, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 57% στην Ε.Ε.
«Αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο να πάει η αγορά πίσω λόγω του θεσμικού περιβάλλοντος, αλλά πιστεύουμε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Ζαρκαλής. «Δεν πρέπει να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό». Οσο για την απουσία διοίκησης στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο διευθύνων σύμβουλος της Wind ήταν καυστικός: «Μας προβληματίζει η απουσία διοίκησης, αλλά θέλουμε μια αποτελεσματική ρυθμιστική αρχή, όχι απλώς μια αρχή που κόβει πρόστιμα για τις κεραίες», τόνισε.