Σε φάση διερεύνησης ευκαιριών και σε άλλους κλάδους της ενέργειας, πέραν των υγρών καυσίμων, βρίσκονται τα ΕΛΠΕ. Όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη του ελληνικού ομίλου, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, με την περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές και ενδεχομένως του υδρογόνου ως καυσίμου κίνησης.
Με τα δεδομένα αυτά, τα ΕΛΠΕ, ως ενεργειακός όμιλος, θα πρέπει να υποκαταστήσουν το χαμένο έδαφος με νέες δραστηριότητες, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία, τις υποδομές τους και το εμπορικό τους δίκτυο, όπως τονίζουν οι ίδιοι.
Κλάδοι στους οποίους θα μπορούσαν να επεκταθούν, θεωρούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Στον κλάδο αυτό τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη μέσω της μικτής εταιρείας Elpedison. Ωστόσο δεν αποκλείουν ευρύτερα σχήματα ακόμη και με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε γενικές γραμμές, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ θεωρούν ότι η προοπτική να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική έως και 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο, αφενός, αφήνει μεγάλο χώρο για είσοδο και άλλων παικτών στην αγορά, ενώ αφετέρου, στερεί από τη ΔΕΗ την πρόσβαση σε ρευστότητα λόγω μείωσης των πωλήσεων λιανικής. Έτσι θεωρείται από τα πράγματα ότι η ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων, θα χρειαστεί τη συνεργασία και άλλων παικτών, με τη διαμόρφωση πολυμετοχικών σχημάτων για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, όπως νέα λιγνιτική μονάδα στην Φλώρινα κ.λπ.
Βεβαίως οι ίδιοι τονίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν καταρχήν σκέψεις, ωστόσο πιστεύουν ότι τα πράγματα στην ενέργεια γενικότερα οδηγούνται σε παρόμοιες κατευθύνσεις, οπότε θα πρέπει να αναπτυχθεί σε όλους ο σχετικός προβληματισμός.
Εκκρεμότητα με Ιράν
Αναφορικά με την εκκρεμότητα με το Ιράν, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία φέρεται να διεκδικεί περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια από τα ΕΛΠΕ για παραδόσεις πετρελαίου πριν την επιβολή του εμπάργκο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, η οποία εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το ποσό της οφειλής, χαρακτηρίζοντάς το ως μη ανακοινώσιμο. Τόνιζαν πάντως, ότι η διαμόρφωση του τελικού ύψους της οφειλής θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συμφωνίας στο ποια ισοτιμία δολαρίου θα ληφθεί υπόψη το εάν τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο, το εάν η εξόφληση της οφειλής θα γίνει μέσω της αγοράς πετρελαίου ή αυτοτελώς κ.λπ.
Τέλος, οι ίδιοι μεταφέρουν εκτιμήσεις ότι έχει υπερεκτιμηθεί η δυνατότητα του Ιράν να εξάγει μεγάλες ποσότητες αργού μετά την οριστική και πλήρη λήξη του εμπάργκο. Τόνιζαν δε ότι στις διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές για νέες ποσότητες, το Ιράν θέτει όρους για ρήτρες ανάληψης από τους αγοραστές πετρελαίου, του κόστους από ενδεχόμενη επιβολή νέου εμπάργκο σε βάρος της χώρας, απαιτήσεις που δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνιών.