Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Αυγενάκη (ΝΔ): Αντί να φορολογούν τους παράνομους φορτώνουν τον ΟΠΑΠ

Ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης αναρωτιέται ποιος θα πληρώσει το κόστος στην περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι προσφυγές που καταθέτει ο ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού δημοσίου για παραβίαση των σχετικών συμβάσεων. Αιχμές και για τη μη λήψη μέτρων κατά του παράνομου τζόγου.

Ερώτηση Αυγενάκη (ΝΔ): Αντί να φορολογούν τους παράνομους φορτώνουν τον ΟΠΑΠ

Αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή του πρόσθετου φόρου μόνο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ζητεί ο τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι «ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα σήμερα συγκεντρώνει τζίρους δισεκατομμυρίων από παίκτες που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό, κοινωνικής, φορολογικής αλλά και νομικής υφής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που επιβεβαιώνονται από πανεπιστημιακές μελέτες, ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα εκτιμάται στα 5,5 δις. ευρώ το χρόνο, δηλαδή είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον νόμιμο τζόγο».

Κατά τον κ. Αυγενάκη, η κυβέρνηση «αντί να στρέψει την προσοχή της στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας, προχωρά στην επιβολή άλλων, νέων, φόρων σε νόμιμες δραστηριότητες αφήνοντας ανεξέλεγκτα να γιγαντώνεται ο παράνομος τζόγος, που σπάει ρεκόρ εισπράξεων, με την επιπλέον φορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση στο νόμιμο τζόγο με την επιβολή του ειδικού τέλους (0,05 του ευρώ) ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ».

«Το αποτέλεσμα», κατά τον βουλευτή της ΝΔ, «είναι να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά ταμεία και να προκαλούνται ανυπολόγιστες επιπτώσεις και απώλειες σε κοινωνικό επίπεδο, από τον εθισμό σε χώρους παρανομίας που λειτουργούν ανενόχλητα, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό και έλεγχο».

Επισήμανεται, επίσης, πως ως συνέπεια της επιβολής του ειδικού τέλους ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά του. «Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται πρόκειται για παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιχνιδιών που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της OΠΑΠ ΑΕ στο διαδικτυακό στοίχημα (…). Μεταξύ άλλων, το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη αδειοδοτημένων και μη εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της OΠΑΠ ΑΕ».

Την ίδια στιγμή «αντίθετοι είναι και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ που αποτελούν έναν κλάδο 4.500 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, που προσφέρουν πάνω από 22.000 θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα και συνεισφέρουν στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».

Ο κ. Αυγενάκης ζητεί να πληροφορηθεί για τα μέτρα κατά του παράνομου τζόγου καθώς επίσης και αν σχεδιάζεται η επιβολή πρόσθετου φόρου και στις άλλες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών μεταξύ των οποίων και οι διαδικτυακές. Αναρωτιέται, επίσης, αν η κυβέρνηση έχει «ζυγίσει» τις επιπτώσεις στην περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι προσφυγές και οι άλλες νομικές ενέργειες του ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v