Στο data room προς ενημέρωση των επενδυτών βρίσκεται από χθες η σύμβαση παραχώρησης (master concession) που θα υπογράψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό δημόσιο ενόψει της ιδιωτικοποίησης.
Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, μια θυελλώδης και πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, κυρίως επειδή η κυβέρνηση επέμεινε να εξαιρεθεί από τη σύμβαση το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας καθώς και η έκταση της Κυνοσούρας, που είναι αρχαιολογικός χώρος.
Στα άλλα «γλυκαντικά» της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού εσόδων που καταβάλλει η εταιρία από το 2% στο 3,5% (με σημαντικό ποσοστό να οδεύει προς τους τοπικούς δήμους).
Στους όρους τους διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η αύξηση των επενδύσεων που οφείλει να πραγματοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης του οργανισμού κατά την πρώτη πενταετία. Στην ουσία, αν θέλει να αποκτήσει το υπόλοιπο 16% των μετοχών (ο διαγωνισμός αφορά το 51%) εντός της πρώτης πενταετίας, πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ο πλειοδότης υποχρεώνεται και σε πρόσθετες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα πέντε χρόνια.
Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ είχαν περάσει πέντε όμιλοι και συγκεκριμένα η κινεζική Cosco Pacific, η δανέζικη APM Terminals, η ICTS από τις Φιλιππίνες, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico.
Σοβαρό ενδιαφέρον φαίνεται πως επιδεικνύουν οι τρεις πρώτοι.
Η δημοσιοποίηση της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών συνέπεσε, πάντως, με τις χθεσινές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και δήμων της περιοχής που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση.