Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Αισιοδοξεί για την οικονομία

"Δεν πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα" υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ. Επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. για την προσεχή τετραετία. Ποιοι είναι οι στόχοι της διοίκησης για την κάλυψη των δικτύων νέας γενιάς. Στα 110 εκατ. το κόστος της εθελουσίας.

Τσαμάζ: Αισιοδοξεί για την οικονομία

Οκτακόσιοι εργαζόμενοι, έναντι του αρχικού σχεδίου για 600 αποχωρήσεις, συμμετείχαν στο τελευταίο κύμα της εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, με συνολικό κόστος 110 εκατ. ευρώ, όπως είπε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της στρατηγικής για τη φετινή χρονιά, τόνισε πως ο οργανισμός έχει επενδύσει 2 δισ. ευρώ (χωρίς τη δαπάνη για αγορά φάσματος στην κινητή τηλεφωνία) την τελευταία πενταετία, ενώ για την προσεχή τετραετία δρομολογεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα παρουσίασε το νέο εμπορικό σήμα της Cosmote, ενώ διατηρείται το γνωστό εμπορικό σήμα του OΤΕ, παρά τη σχετική φημολογία.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε νέες συνδυαστικές υπηρεσίες (σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, Internet και τηλεόρασης) που ετοιμάζεται να παράσχει ο οργανισμός, καθώς και σε νέα υβριδική υπηρεσία OΤΕ TV που θα συνδυάζει την ποιότητα εικόνας του δορυφόρου με τη διαδραστικότητα του Διαδικτύου (π.χ. για τη δυνατότητα ενοικίασης ταινιών, κλπ).

Ο Μιχάλης Τσαμάζ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές υποστηρίζοντας πως στο τέλος θα υπάρξει συμβιβαστική λύση. «Δεν πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα» είπε και τόνισε πως η κρίση επηρεάζει τα σχέδια του ομίλου καθώς η συνολικά αγορά πιέζεται.

Οσον αφορά τη στρατηγική του ομίλου ο κ. Τσαμάζ επικεντρώθηκε στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών και στη δράση αμερικανικών ομίλων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές των πρώην μονοπωλίων πραγματοποιούν σημαντικότατους τζίρους και κέρδη, χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις. Για την Ελλάδα, είπε πως ο OΤΕ θα ενδιαφέρονταν για τυχόν περαιτέρω συγκέντρωση, αλλά η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Για το σήριαλ με την πιθανή εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova από τη Forthnet, ο επικεφαλής του OΤΕ υποστήριξε πως η πλευρά της τελευταίας κωλυσιεργούσε και αναζητούσε επιπλέον προσφορές από αυτή που είχε καταθέσει ο οργανισμός. Χωρίς να υποστηρίζει πως η πρόταση είναι πλέον «νεκρή», ο Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε πως «οι συνθήκες έχουν αλλάξει από πέρυσι το καλοκαίρι», ενώ και η πλατφόρμα OΤΕ TV έχει, κατά τον ίδιο, ικανοποιητική πορεία.

Για την πιθανότητα πώλησης του ποσοστού 10% που εξακολουθεί να ελέγχει το δημόσιο στον OΤΕ (πρόταση που περιλαμβάνεται στο κείμενο των δανειστών) ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε πως πρόκειται για θέμα των μετόχων. Πρόσθεσε, όμως, πως δεν είναι σε γνώση του συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Telekom η οποία έχει και δικαίωμα προαίρεσης.

Ειδικά για τις επενδύσεις, ο επικεφαλής του OΤΕ τόνισε πως στόχος της διοίκησης είναι να αυξηθεί η διείσδυση του VDSL (και του VDSL2) στο 40% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το τέλος του έτους (από 30% στα τέλη του 2014) και του δικτύου 4G στην κινητή τηλεφωνία στο 80% του πληθυσμού (από 70% στα τέλη του προηγούμενου έτους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ενοποίηση του δικτύου του OΤΕ με βάση τεχνολογία IP (Internet Protocol) μέχρι το 2018.

Οσον αφορά την OΤΕ TV η διοίκηση του OΤΕ μίλησε για έσοδα 80 εκατ. ευρώ το 2014 και περί τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015 με στόχο για 400.000 συνδρομητές, από 375.000 σήμερα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ υποστήριξε πως ο οργανισμός επιχειρεί, μέσω του επενδυτικού σχεδίου, να καλύψει και τους στόχους της χώρας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε.Ε. για δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 30 Mbps για το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το 2020 και με ταχύτητα 100 Mbps για το 50% του πληθυσμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v