Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Quest, η Nubis και τα private equity funds

Μετοχικές εξελίξεις αναμένονται στην εταιρεία επιχειρησιακού λογισμικού Nubis μετά την επένδυση του 1 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Elikonos Jeremie Sicar. Τι λέει η διοίκηση για τα σχέδια της Nubis.

Η Quest, η Nubis και τα private equity funds

Εντύπωση προκάλεσε στην αγορά τεχνολογίας η συμφωνία για επένδυση, ύψους 1.000.000 ευρώ, στην εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού (ERP) Nubis από το επενδυτικό όχημα Elikonos Jeremie SICAR, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες για μετοχικές αλλαγές.

Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί οι μέτοχοι της Nubis, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Quest Συμμετοχών, προσέφυγαν σ' αυτή τη λύση για ένα ποσό που σχετικά εύκολα θα μπορούσε να βρεθεί εντός του ισχυρότερου ελληνικού ομίλου τεχνολογίας. Λεπτομέρειες για τις μετοχικές αλλαγές που συνοδεύουν τη συμφωνία δεν έγιναν γνωστές κι ο πρόεδρος και ένας εκ των τριών μετόχων (ο άλλος είναι ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κοντίνος) της Nubis Χρήστος Τσάγκος δηλώνει πως αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ο κ. Τσάγκος ο οποίος ήταν επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της Microsoft, υποστηρίζει πως η επένδυση της Elikonos Jeremie Fund είναι το πρώτο βήμα για τη διεθνή επέκταση της εταιρείας λογισμικού. Οπως εξηγεί, έγινε για να προχωρήσουν τα σχέδια για διεύρυνση της παρουσίας της Nubis στο εξωτερικό με πρώτες αγορές τις ΗΠΑ και τηνΓερμανία. Στόχος της διοίκησης είναι να υπάρξει δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, εντός του επόμενου έτους, όταν θα έχουν πλέον φανεί τα πρώτα σημάδια από την προσπάθεια για διεθνή επέκταση.

Ο πρόεδρος της Nubis παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα όταν ρωτήθηκε για τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, μετά τη συμφωνία με το επενδυτικό όχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Nubis ξεκίνησε την εμπορική της παρουσία το 2013 και έχει φθάσει να έχει πελατολόγιο από περισσότερες από 70 επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν παρουσία και εκτός Ελλάδος. Οι εφαρμογές της Nubis αφενός είναι διαθέσιμες στις τοπικές γλώσσες και αφετέρου έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στα τοπικά δεδομένα. Το δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών της Nubis, μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, έχει φθάσει τις 20 εταιρείες, επεκτείνεται, όμως, διαρκώς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι επενδύσεις της θα φτάσουν στα 3.000.000 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

To Elikonos Jeremie Sicar είναι ένα από τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα (funds) που δημιουργήθηκαν με καίρια συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στόχο την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων. Διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 17.000.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχει κάνει πέντε - έξι επενδύσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η εταιρεία ηλεκτρονικών κρατήσεων Travelplanet24, η εκδοτική εταιρεία Olive Media, η εταιρεία διαδικτυακών παραγγελιών deliveras.gr και η εταιρεία μετρητικών συστημάτων Raymetrics.

Ο κ. Τσάγκος υποστηρίζει πως το επενδυτικό όχημα προσφέρει συνέργειες στη Nubis όπως επαφές με άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους κλπ. Επισήμανε, όμως, πως περισσότερα πρόκειται να ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας περιλαμβάνεται και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Κοντίνου σύμφωνα με την οποία "είμαστε πολύ περήφανοι που η εταιρεία μας εξασφάλισε μια τόσο μεγάλου ύψους χρηματοδότηση όπως και την εμπιστοσύνη των επενδυτών του Elikonos Jeremie SICAR. Η επένδυση αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη λύσεων που θα δίνουν μεγάλη αξία στους πελάτες και συνεργάτες μας, στην ταχύτερη ανάπτυξη στο εξωτερικό καθώς και στην εδραίωση στην ελληνική αγορά".

Η εταιρεία λογισμικού έχει αναπτύξει πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές για επιχειρήσεις όπως εμπορολογιστικό πακέτο, διαχείριση εγγράφων, διαχείριση πελατών (CRM) κλπ. Θεωρεί, όμως, πως η σημαντικότερη καινοτομία είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους συνεργάτες της (προγραμματιστές κ.ά.) να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους εξειδικευμένες λύσεις που μπορούν να απευθύνονται σε κάθετες αγορές. Επιπλέον, θεωρεί πως διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό διότι αξιοποιεί τις τεχνολογίες cloud (όπου η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή και οι χρήστες - πελάτες έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου). Εκτιμά πως το κόστος ενός cloud ERP είναι περί το 60% χαμηλότερο από μια αντίστοιχη παραδοσιακή εφαρμογή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v