Ευρεία σειρά ερωτημάτων και έντονη καχυποψία από μετόχους μειοψηφίας που επικοινώνησαν με το Euro2day.gr προκάλεσε η πρόθεση της Nexans Ελλάς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, έως 21 εκατ. ευρώ.
«Πάνε να βγάλουν την εταιρεία από την πίσω πόρτα του Χ.Α., δίνοντάς μας ψίχουλα» δήλωσε ένας εξ αυτών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι σχέσεις της διοίκησης της εισηγμένης με τους μετόχους μειοψηφίας είναι τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια. Συχνά, προτάσεις της διοίκησης καταψηφίζονται από αυτούς, ενώ το γενικότερο κλίμα καχυποψίας καταδεικνύεται από δήλωση συγκεκριμένου μετόχου που έγινε πριν από δύο χρόνια: «Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως σε αυτήν την εταιρεία κερδίζουν συστηματικά όλοι εκτός από εμάς τους μικρομετόχους. Η μητρική πολυεθνική εισπράττει royalties και λοιπές προμήθειες. Η διοίκηση παίρνει παχυλές αμοιβές, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν εύλογα τον μισθό τους και όλα αυτά όταν εμείς δεν έχουμε βάλει στην τσέπη ούτε 1 λεπτό του ευρώ εδώ και τόσα χρόνια»...
Και τώρα ας έρθουμε στην ανακοίνωση της Παρασκευής όπου η διοίκηση της Nexans Ελλάς συγκαλεί γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω καταβολής μετρητών (4 νέες μετοχές σε κάθε 1 παλιά, προς τουλάχιστον 0,79 ευρώ ανά μετοχή, καθώς ενδιάμεσα θα ψηφιστεί και η μείωση της ονομαστικής αξίας του τίτλου στο 0,79 ευρώ).
Το μέγιστο ποσό άντλησης κεφαλαίων ορίζεται στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση δηλώνει πως «σε συνέχεια διαβουλεύσεων με το μέτοχο πλειοψηφίας Νexans Participations και λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες της εγχώριας αγοράς, το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» και παρακάτω ότι «τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν την κεφαλαιακή δομή της, θέτοντάς την σε καλύτερη θέση εν όψει των δυσμενών συνθηκών της οικονομίας και αποβλέποντας στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της εταιρείας».
Από την ανακοίνωση ωστόσο προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, τα οποία η διοίκηση της εισηγμένης θα κληθεί πιθανότατα να απαντήσει στους μετόχους κατά την επικείμενη γενική συνέλευση, αν συνεκτιμηθούν τα εξής:
Πρώτον, η εταιρεία έκλεισε το 2014 με δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας 1,14, τιμή που είναι σχετικά ικανοποιητική και σε κάθε περίπτωση σαφώς πιο μεγάλη από τον ίδιο δείκτη πάρα πολλών άλλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο.
Δεύτερον, ενώ η διοίκηση προτείνει ΑΜΚ από 19,37 έως 21 εκατ. ευρώ, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της 31ης Δεκεμβρίου ήταν μόλις 18,43 εκατ. ευρώ και μάλιστα ο καθαρός δανεισμός την ίδια ημερομηνία ήταν κατά 4,8 εκατ. χαμηλότερος. Δηλαδή φαίνεται να επιχειρείται εκτάκτως μια τόσο μεγάλη ΑΜΚ όχι για να μειωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις, ούτε καν για να μηδενιστούν, αλλά για να περισσέψουν διαθέσιμα στο ταμείο...
Τρίτον, το ακόμη πιο περίεργο προκύπτει από τη διαπίστωση ποιος είναι τελικά αυτός που θα εξοφληθεί από την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων που σχεδιάζει η εισηγμένη. Δεν είναι οι τράπεζες, αλλά ο ίδιος ο βασικός μέτοχος, καθώς εδώ και πολλά χρόνια η Nexans Hellas έχει επιλέξει να μη δανείζεται από τις τράπεζες (αν και θα μπορούσε) αλλά από τη μητρική της.
Αναφέρεται μάλιστα σχετικά στον απολογισμό του 2014 πως «το σύνολο το ανοιχτού υπολοίπου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού την 31η Δεκεμβρίου 2014 ανέρχεται σε 18.429 χιλ. ευρώ, ενώ την 31η Δεκεμβρίου 2013 ήταν 6.518 χιλ. ευρώ. Αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε ευρώ από τη Νexans Services. Το επιτόκιο είναι σταθερό και αναπροσαρμόζεται σε εξαμηνιαία, τριμηνιαία ή ετήσια βάση, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο για τη χρήση 2014 ανέρχεται σε 2,62% (4,08% για το 2013)».
Με άλλα λόγια δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, ο βασικός μέτοχος δεν θα βάλει φρέσκο χρήμα στην εταιρεία (μόνο η μειοψηφία καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη) αλλά απλώς θα κεφαλαιοποιήσει λεφτά που ήδη έχει προκαταβάλει!
Πέρα από την προαναφερόμενη καχυποψία απέναντι στη διοίκηση και στο βασικό μέτοχο, πέρα από τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται, έρχονται τώρα και κάποια σενάρια που εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία των μικρομετόχων.
Για παράδειγμα, αν τελικά οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν συμμετάσχουν σε σημαντικό βαθμό στην τόσο μεγάλη (γιατί άραγε;) αύξηση κεφαλαίου (κάτι πολύ πιθανό με βάση την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και το γενικότερο κλίμα στο Χ.Α.), τότε το ποσοστό του βασικού μετόχου θα αυξηθεί από το 72% περίπου που είναι σήμερα και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 90%, όριο που φέρνει την εταιρεία πολύ πιο κοντά στην έξοδο από το χρηματιστήριο, αν ποτέ ο βασικός μέτοχος αποφασίσει σχετικά.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η σχετική γενική συνέλευση των μετόχων που θα κληθεί να αποφασίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό ενδιαφέρον.