Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Πώς ο Εμφιετζόγλου έχασε τη διοίκηση για 650 χιλιάρικα

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μια εισηγμένη εταιρεία τίθεται υπό αναγκαστική διαχείριση μέχρι να πάρει τα λεφτά του ένας από τους οφειλέτες. Για "τρομακτική ζημιά" κάνει λόγο η πλευρά Εμφιετζόγλου. Στην PwC η διοίκηση της επιχείρησης.

Μηχανική: Πώς ο Εμφιετζόγλου έχασε τη διοίκηση για 650 χιλιάρικα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για το ελληνικό επιχειρείν που διέρχεται την έβδομη χρονιά κρίσης, ο γαλλικός όμιλος Lafarge πέτυχε διά της δικαστικής οδού να θέσει την τεχνική εταιρεία Μηχανική υπό αναγκαστική διαχείριση για οφειλή μόλις 650.000 ευρώ. Δηλαδή η Lafarge προσέφυγε στα δικαστήρια και κατάφερε να αναθέσει σε τρίτους τη διοίκηση της τεχνικής εταιρείας μέχρι να εξοφληθεί η οφειλή της.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αναγκαστικής διαχείρισης που εκδίδεται για εισηγμένη καθώς οδηγεί στην αναγκαστική απόσυρση της οικογένειας Εμφιετζόγλου από τη διοίκηση της Μηχανικής. Οι Γάλλοι φαίνεται πως προχώρησαν στην πρωτόγνωρη πρωτοβουλία κυρίως για να εξασφαλιστούν απέναντι στους δικούς τους μετόχους. Η διοίκηση του γαλλικού ομίλου ήθελε, δηλαδή, να δείξει στους μετόχους της πως έχει ασκήσει κάθε ένδικο μέσο ώστε να πάρει τα λεφτά της, έστω και αν πρόκειται για τόσο μικρό ποσό. Επιπλέον, οι υπόλοιποι πιστωτές δεν αντέδρασαν καθώς δεν θίγονται από τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Η πλευρά των βασικών μετόχων της Μηχανικής χαρακτηρίζει την απόφαση «πρωτοφανή για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα». Προσθέτει, μάλιστα, πως η Lafarge είναι δύσκολο να λάβει γρήγορα τα χρήματά της αφού ακόμα και αν αρχίσει να πληρώνει το Δημόσιο τις οφειλές του προς τη Μηχανική (έχει να πληρώσει από τον περασμένο Νοέμβριο) πρέπει πρώτα να εξυπηρετηθούν, κατά προτεραιότητα όπως ορίζει ο νόμος, άλλοι πιστωτές όπως το προσωπικό, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Η ίδια πλευρά υποστηρίζει πως η δικαστική απόφαση προκαλεί «τρομακτική ζημιά» στην τεχνική εταιρεία, η οποία «υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμη». Μάλιστα θεωρεί πως «αν η τελική ζημιά είναι δυσανάλογη της απαίτησης που είχε η Lafarge (650.000 ευρώ) οι μέτοχοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Σημειώνεται πως κανένας από τους υπόλοιπους πιστωτές της Μηχανικής ή άλλης τεχνικής εταιρείας (από τις τράπεζες μέχρι τους προμηθευτές) δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αντίστοιχη δικαστική πρωτοβουλία. Εχουν ασκήσει άλλα ένδικά μέσα χωρίς να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο της αναγκαστικής διαχείρισης που κατά ορισμένους έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως ενώ η μητρική Lafarge προχώρησε σε μέτρα αναγκαστικής διαχείρισης για τα 650.000 ευρώ, η θυγατρική ΑΓΕΤ Ηρακλής στην οποία η Μηχανική οφείλει πολλαπλάσιο ποσό δεν ακολούθησε την ίδια τακτική. Κύκλοι της εταιρείας υποστήριξαν πως η συνολική οφειλή στη Lafarge ανερχόταν σε περίπου 950.000 ευρώ, η εταιρεία πλήρωσε περί τα 300.000 ευρώ και ζήτησε ρύθμιση των υπολοίπων σε δόσεις των 100.000 ευρώ. Οι Γάλλοι ζήτησαν εγγυητική επιστολή από τράπεζα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία.

Ετσι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 9110/2013 τελεσίδικης αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η Μηχανική τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση, ως μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως. Η ανώνυμη ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers διορίσθηκε αναγκαστικός διαχειριστής, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 700/2014 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκπροσωπείται για τους σκοπούς της αναγκαστικής διαχείρισης από τον κ. Νικόλαο Κλιάνη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευθέντα ετήσιο απολογισμό της Μηχανικής (που αφορά τη χρήση 2013), οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται σε 247.000.000 ευρώ. Η διοίκηση είχε υποστηρίξει στην τελευταία ετήσια τακτική συνέλευση, το περασμένο καλοκαίρι, πως προσπαθεί να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανεισμού με τις τράπεζες. Μάλιστα είχε τονίσει πως η αρνητική στάση των τραπεζών έχει συμβάλει στη δραματική επιδείνωση της οικονομικής θέση του ομίλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v