Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ελκυστική για επενδύσεις, ιδιαίτερα στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση των τιμών πετρελαίου, παρά από τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα παραπάνω τονίζει σε δηλώσεις του ο CEO της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας (φωτ.), αναφορικά με τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, την ανάληψη ερευνητικών δραστηριοτήτων στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, και την συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι επιπτώσεις απασχολούν την εταιρεία πολύ περισσότερο από ότι η κυβερνητική αλλαγή, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία στο αρμόδιο υπουργείο, έχει δηλώσει την πρόθεση να μην παρέμβει σε όσες διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις επιπτώσεις από την πτώση των τιμών πετρελαίου, τονίζει ότι παρά την ακόμη μικρή ημερήσια παραγωγή των 2.000 βαρελιών από τα κοιτάσματα της Καβάλας (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος), η εταιρεία βρίσκεται σε θέση να συνεχίσει την πορεία της και να προχωρήσει στις προγραμματισμένες επενδύσεις για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων 30 εκατομμυρίων βαρελιών που υπάρχουν στα τρία γνωστά κοιτάσματα (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον).
Στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα 10.000 βαρέλια από το 2016, και με δεδομένο ότι διαθέτει παραγωγικές υποδομές (χερσαίες και θαλάσσιες) για ημερήσια παραγωγή 30.000 βαρελιών, δικό της πλοίο υποστήριξης και γεωτρύπανο, θα μπορεί να «αντέχει» τιμές πετρελαίου μέχρι και 30 δολάρια το βαρέλι.
Για το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι αυτό ξεκινά τους επόμενους μήνες, με τις 15 συνολικά γεωτρήσεις που θα εκτελέσει το ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας Energean Force. Οι πρώτες θα γίνουν στον Πρίνο για την αύξηση της παραγωγής του και θα ακολουθήσει η επένδυση στο κοίτασμα «Ε». Ωστόσο επειδή για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού απαιτείται η κατασκευή νέας θαλάσσιας πλατφόρμας, αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα απορροφά μικρά ποσά για τις προκαταρκτικές μελέτες ανάπτυξης, περιβαλλοντικών και κατασκευών. Με την ολοκλήρωσή του συνολικού προγράμματος, ο κ. Ρήγας υπολογίζει ότι η εκμετάλλευση πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, θα παραταθεί για ακόμη 15 χρόνια από τώρα.
Τέλος ο κ. Ρήγας τονίζει ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου εκτός από τα αρνητικά της έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις. Υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε προσωπικό, ενώ οι προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών έχουν μειώσεις τις τιμές, κάτι που βοηθάει στη μείωση του παραγωγικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση καταλήγει ο ίδιος, «επενδύουμε στη φάση των χαμηλών τιμών, ώστε όταν οι τιμές επανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα, να μας βρουν στη μέγιστη παραγωγή».