Στους πετυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως αποφεύγουν τη δημοσιότητα, κατατάσσει τους επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως και τους επικεφαλής των εταιρειών Pharmaten, Chipita, Folli Follie και του όμιλου του Πάνου Γερμανού.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος τονίζει μεταξύ άλλων τη διεθνή διάσταση του ομίλου, παρά το ότι η έδρα του βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ αναφέρεται στις αμυντικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην εισαγωγή του άρθρου με τίτλο «Οι επιτυχημένοι μένουν σιωπηλοί» τονίζεται μεταξύ άλλων: «Κι όμως υπάρχουν κάποιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Αποφεύγουν όμως τη δημοσιότητα καθώς οι "ολιγάρχες" έβλαψαν συστηματικά τη φήμη του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα».
Παρουσιάζοντας το προφίλ του ομίλου, το άρθρο της FAZ αναφέρει: «Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα (στο Μαρούσι) βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου Μυτιληναίος. Σίγουρα το κτίριο που θυμίζει απλή πολυκατοικία και βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στα όρια μας συνοικίας κατοικιών και μιας συνοικίας γραφείων, δεν μαρτυρά αυτό που κρύβεται πίσω από το όνομα. Μόνο το μεγάλο κοντάρι με την ελληνική σημαία θυμίζει ότι εδώ κάποιος θέλει να τονίσει την ελληνικότητά του.
Η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε με το εμπόριο μετάλλου και στη συνέχεια άνοιξε ορυχεία. Με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 1995, ο Μυτιληναίος κατάφερε να εξαγοράσει επιθετικά την METKA, μια κατασκευαστική εταιρία που είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Κατά τα επόμενα χρόνια αγόρασε ένα εργοστάσιο αλουμινίου. Από όλες αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργήθηκε στο μεταξύ ένας όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου είναι πολλαπλά συνδεδεμένες μεταξύ τους:
Με την παραγωγή αλουμινίου από δικά του ορυκτά, με το ρεύμα για τα ορυχεία που παράγεται σε δικά του εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία κτίστηκαν από την ίδια την ΜΕΤΚΑ που με τη σειρά τους χρησιμοποιούσαν αέριο που εισήγαγε ο ίδιος ο όμιλος. Εκτός από αυτά, ο Μυτιληναίος προμηθεύει μέσω της MΕΤΚΑ τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με ενέργεια κατασκευάζοντας μονάδες, ενώ πουλάει ρεύμα στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας. Θεωρείται και ο μεγαλύτερός παραγωγός αλουμινίου των Βαλκανίων.
Ολόκληρος ο όμιλος είχε το 2014 έναν τζίρο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. «Η πτωτική τιμή του ευρώ μας δίνει ακόμα καλύτερες προοπτικές για το 2015, αφού πληρωνόμαστε κυρίως σε δολάρια και έτσι, είμαστε ανταγωνιστικότεροι», λέει ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται επίσης να αναπτυχθεί και σε έναν νέο κλάδο: Η MΕΤΚΑ έχει αναλάβει όλο το πακέτο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Κόρινθο με την Πάτρα.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προβλέψει πως θα ερχόταν «η κρίση στην Ελλάδα, δεν περίμενε όμως τέτοια καταστροφή». Ο όμιλος βοηθήθηκε από τη διασφάλιση των τιμών πώλησης του αλουμινίου και ακόμα περισσότερο από την έγκαιρη και ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από ξένους δανειστές. «Η έδρα μας μπορεί να είναι στην Ελλάδα, ο χαρακτήρας του ομίλου είναι όμως διεθνής», προσθέτει ο κ. Μυτιληναίος.
Και το άρθρο καταλήγει «Εξακολουθούν στις πολλές τηλεοπτικές συζητήσεις να δεσπόζουν τακτικές, μικρότητες και επιδεικτικές συμπεριφορές, βεβαίως και μία γενική διάθεση παραζάλης, διότι το οικονομικό μοντέλο της ανάπτυξης με δανεικά, υπέρογκο Δημόσιο και αυξανόμενες εισαγωγές απέτυχε. Δεν χρειάζεται άραγε η Ελλάδα σε αυτή τη θέση που βρίσκεται, ένα νέο πρότυπο επιχειρηματιών και αυτοδημιούργητων ανθρώπων, οι οποίοι είναι επιτυχημένοι στις διεθνείς αγορές; «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα θα γίνουν ορατές αλλαγές σε αυτό τον τομέα» απαντά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εδώ και λίγο καιρό αντιπρόεδρος του ελληνικού ΣΕΒ.