Σκάλωσε σε... ΚΥΑ η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά

Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους γιατί οι ΔΟΥ, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, προχωρούν σε διαφορετικές ρυθμίσεις.

Σκάλωσε σε... ΚΥΑ η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά

Κενό γράμμα παραμένει ο νόμος για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η ψήφιση του οποίου πέρασε από 40 κύματα.

Και αυτό γιατί πολύ απλά η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους γιατί οι ΔΟΥ, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, προχωρούν σε διαφορετικές ρυθμίσεις και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου αδυνατούν να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, το θέμα θα διευθετηθεί καθώς υπάρχουν πιέσεις να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς πριν από τις εκλογές.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει μέχρι τις 31/3/2015 να έχουν περάσει πρώτα από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εν συνεχεία και αφού φυσικά έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση να περάσουν από την ή τις τράπεζες για την τελική ρύθμιση η οποία μπορεί να γίνει έως τις 31/3/2016.

Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον φυσικά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς αυτά.

Αυτός ο όρος ισχύει τόσο στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ όσο και στη ρύθμιση που θα αφορά συμφωνία επικυρωμένη από το δικαστήριο.

Εκτιμάται δε ότι οι οφειλές σε καθυστέρηση προς χρηματοδοτικούς φορείς (πιστωτικά ιδρύματα κ.ά.) υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ περίπου τα οφείλουν επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ. Δηλαδή αν μια επιχείρηση με τζίρο 2,5 εκατ. ευρώ χρωστάει π.χ. σε 2 τράπεζες 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορεί να διαγράψει ανά τράπεζα από 500.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1 εκατ. ευρώ.

Για την παροχή αιτούμενης ρύθμισης ή και διαγραφής απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη Φορολογική Διοίκηση ή και ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους.

Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσκομίζει στη Φορολογική Διοίκηση ή και στους ΦΚΑ βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή και διαγραφή δικαιούται και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% πέραν των προβλεπομένων στα άρθρα 51 και 54 του ν.4305/2014, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των διατάξεων αυτών σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την, καθ' οποιονδήποτε τρόπο, επιστροφή ήδη καταβληθέντων χρηματικών ποσών προς τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΦΚΑ, λόγω της μείωσης προσαυξήσεων και προστίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v