Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τι προσφέρει και τι ζητάει η διοίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ

Εξασφάλιση θέσεων εργασίας προσφέρει η διοίκηση του ΟΤΕ ζητώντας από τους εργαζόμενους συμφωνία σε μείωση μισθών και ωραρίου. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

ΟΤΕ: Τι προσφέρει και τι ζητάει η διοίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ

Τη επιθυμία της διοίκησης του ΟΤΕ να συνεχιστεί η εργασιακή ειρήνη, που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς το προσωπικό ότι η διοίκηση επιθυμεί την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης η οποία, σε γενικές γραμμές, θα έχει τα δεδομένα της προηγούμενης, αφήνοντας, παράλληλα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Τσαμάζ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η συζήτηση με τα σωματεία έχει ήδη ξεκινήσει και η διοίκηση επιθυμεί να υπογραφεί μια σύμβαση, η οποία θα έχει τα δεδομένα της προηγούμενης και θα ισχύει για περίοδο 2-3 ετών, όπως αυτή που έληξε πρόσφατα.

Ουσιαστικά δηλαδή η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ προτείνει στους εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε συνέχιση της περικοπής των μισθών τους (11% μεσοσταθμική μείωση προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση), με παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ σημείωσε ότι στους εργαζόμενους προσφέρεται εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ο επικεφαλής του OΤΕ τόνισε ότι είναι προς τον συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει μια συμφωνία αντίστοιχη με την προηγούμενη. Ο κ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί, τότε η διοίκηση του OΤΕ θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της προκειμένου η εταιρεία να διατηρήσει την δυνατότητά της να επενδύει, σε μια εποχή που οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Μετενέργεια

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι και διοίκηση του ΟΤΕ δεν επιτύχουν συμφωνία κατά την διαπραγμάτευση, τότε μετά την παρέλευση του τριμήνου της μετενέργειας στις αρχές Φεβρουαρίου, η υφιστάμενη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έληξε στις 2 Νοεμβρίου, παύει να ισχύει. Παράλληλα παύει και η ισχύς των επιμέρους συμβάσεων που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στο μεσοδιάστημα.

Με την παύση ισχύος της σύμβασης αναμένεται ότι θα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές για το προσωπικό σε θέματα που αφορούν:

-τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών
-τον υπολογισμό των επιδομάτων απόστασης
-τις ειδικές άδειες (μεταξύ αυτών και τις συνδικαλιστικές).

Η πλέον δυσμενής αλλαγή αφορά το νεοπρολαμβανόμενο προσωπικό το οποίο στο εξής η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να προσλαμβάνει με τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό των 586 ευρώ.

Πάντως από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ επισημάνθηκε ότι η προσπάθεια για τον περιορισμό του κόστους δεν αφορά μόνον στο κόστος προσωπικού αλλά είναι γενικότερη και δεν σταματά ποτέ.
Nova: σε ευαίσθητη φάση η διαδικασία

Σε ερώτηση σχετική με τη φάση στην οποία βρίσκεται η πρόταση που έχει καταθέσει ο OΤΕ για την εξαγορά της Νova o Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο χρηματοοικονομικός έλεγχος και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε την διαδικασία ευαίσθητη αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Champions League: Δώσαμε λίγα παραπάνω – πήραμε πολλά περισσότερα

Από τους αναλυτές τέθηκε και το θέμα του ποσού που κατέβαλε ο Οργανισμός προκειμένου να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League και του Europa League για την επόμενη τριετία. Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης σημείωσε ότι ο ΟΤΕ κατέβαλε ελάχιστα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τα περίπου 32 εκατομμύρια που πληρώνουν σήμερα σε ετήσια βάση τα τρία κανάλια, και απέκτησε το δικαίωμα μετάδοσης περισσότερων αγώνων σε σχέση με αυτούς που μεταδίδουν η Nova, η Νεριτ και ο ΑΝΤ1.

Τέλος τα στελέχη του ΟΤΕ σημείωσαν ότι στις προθέσεις της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος την επόμενη χρονιά ενώ για το δίκτυο vectoring ανέφεραν ότι χρειάζεται έγκριση από το ρυθμιστή αλλά στόχος παραμένει η ανάπτυξή του στο πλαίσιο επίτευξης των επιδόσεων που θέτει η ψηφιακή ατζέντα 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v