Alpha Bank: Τα σχέδια για Αστικά Ακίνητα-Ιονική

Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των θυγατρικών της εταιριών, Alpha Αστικά Ακίνητα και Ιονική Ξενοδοχειακή, θα κληθεί να λάβει πιθανότατα μέσα στο 2007 η μητρική τράπεζα, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες που αφορούν στο αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά ενδεχομένως και στην πορεία των δύο αυτών εταιριών στη Σοφοκλέους.

Alpha Bank: Τα σχέδια για Αστικά Ακίνητα-Ιονική
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Η Alpha Αστικά Ακίνητα υποχρεώθηκε πέρυσι σε μείωση κερδών κατά 42%, ενώ όλα δείχνουν ότι και κατά τη φετινή χρήση η εισηγμένη θα υποχρεωθεί σε νέα υποχώρηση επιδόσεων. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην πορεία του βασικότερου εσόδου της Alpha Αστικά Ακίνητα, που είναι οι εισπράξεις από τη μητρική Alpha Bank, για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που τις προσφέρει στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων.

Όταν κάποιες άλλες τράπεζες έχουν καταργήσει τις σχετικές χρεώσεις και όταν κάποιοι άλλοι… δίνουν δώρο και αυτοκίνητο, δεν μπορεί η Alpha Bank να διατηρήσει αναλλοίωτη την αμοιβή που προσφέρει στην Alpha Αστικά Ακίνητα, δηλώνουν κύκλοι της τράπεζας.

Και η διοίκηση της Alpha Αστικά Ακίνητα επιβεβαιώνει ότι η περυσινή τάση συρρίκνωσης των αμοιβών αυτών θα συνεχιστεί και φέτος.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται νέες εργασίες, αλλά το ερώτημα είναι ποιες θα είναι αυτές.

Οι θυγατρικές που δημιουργούνται στα Βαλκάνια έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά ακινήτων (μέχρι τώρα μάλιστα τα ακίνητα αυτά ενοικιάζονται στις εκεί θυγατρικές του ομίλου) και όχι τη μεταφορά του ελληνικού μοντέλου υποστήριξης των στεγαστικών δανείων στις χώρες αυτές.

Επίσης, τόσο οι περσινές αγορές ακινήτων όσο και οι φετινές δεν θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα κι έτσι δεν θα είναι σε θέση να ανακόψουν την πτωτική πορεία των αποτελεσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει σε τίτλους σταθερού εισοδήματος 58,2 εκατ. ευρώ και η λογιστική της αξία υπερβαίνει ελαφρώς την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στη Σοφοκλέους.

Η Alpha Bank επίσης δείχνει να εμπιστεύεται τις προοπτικές της θυγατρικής της, αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά της σε αυτήν. Συγκεκριμένα, μέσα στην τελευταία διετία έχει ανεβάσει το ποσοστό της από το 52,1% στο 69,7%!

Το πιθανότερο σενάριο θέλει η εισηγμένη να δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα υπάρχοντα ισχυρά φορολογικά κίνητρα, αλλά και την κεφαλαιακή ενδυνάμωση, προκειμένου να μπορούν να επενδυθούν μεγαλύτερα ποσά στον υποσχόμενο –κάτω από προϋποθέσεις- χώρο των ακινήτων.

---Ιονική Ξενοδοχειακή

Περισσότερο σύνθετη είναι η κατάσταση στην άλλη θυγατρική της Alpha Bank, την Ιονική Ξενοδοχειακή. Στη συγκεκριμένη εταιρία η συμμετοχή του τραπεζικού ομίλου υπερβαίνει το 93%, χωρίς όμως να υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση απόσυρσης της εταιρίας από τη Σοφοκλέους.

Η άμεση προτεραιότητα της Ιονικής Ξενοδοχειακής είναι η πώληση του ξενοδοχείου στη Ρόδο, καθώς εκτιμάται ότι η ρευστοποίησή του θα ευνοήσει την αποτίμηση της εισηγμένης.

Μπορεί βέβαια, η διοίκηση της Ιονικής Ξενοδοχειακής να μην προτίθεται να πουλήσει ”όσο όσο”, ωστόσο όταν στον πρόεδρο του ομίλου κ. Ι. Κωστόπουλο τέθηκε υπόψη ένα ενδεχόμενο τίμημα γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, εκείνος απάντησε: ”Αν ήταν έτσι, τότε θα ανοίγαμε σαμπάνιες”....

Το σίγουρο είναι ότι η Alpha Bank δεν θα ξεκινούσε μόνη της μια επένδυση στον χώρο των ξενοδοχείων (την ”κληρονόμησε” όταν εξαγόρασε την Ιονική Τράπεζα).

Το επίσης σίγουρο είναι ότι η κερδοφορία της εισηγμένης σε ένα πολύ καλό έτος για τον τουρισμό, όπως το περσινό, περιορίστηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ, και παρά το γεγονός ότι φέτος αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 143 εκατ., ιδίως όταν το μέρισμα είναι μηδενικό και ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ ”ψαλιδίζει” τα κέρδη.

Σε περίπτωση πάντως πώλησης του ξενοδοχείου της Ρόδου, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη μείωση του ομολογιακού δανείου, γεγονός που θα ανεβάσει την κερδοφορία.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι εξελίξεις γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιτρέψει σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες (αυτές με παλαιότητα άνω των είκοσι ετών) να μπορούν να πουλήσουν μέρος των δωματίων τους.

Αν τελικά ο νόμος αυτός ψηφιστεί -και ανάλογα με το τελικό περιεχόμενο που θα λάβει- ενδεχομένως να δημιουργήσει θετικές προοπτικές και για την Ιονική Ξενοδοχειακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v