Vodafone-Wind: Διεργασίες για δημόσια προσφορά στη Forthnet

Την υποβολή δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από κοινού Vodafone και Wind. Οι σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και τυχόν κίνηση εκτιμάται ότι θα είναι απάντηση στην προσφορά ΟΤΕ για τη Nova.

Vodafone-Wind: Διεργασίες για δημόσια προσφορά στη Forthnet

Έντονες διεργασίες διεξάγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ της Vodafone και της Wind με αντικείμενο την υποβολή δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές της Forthnet.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι διεργασίες αυτές αποτελούν την απάντηση των δύο στην κίνηση του ΟΤΕ να υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Nova στο διοικητικό συμβούλιο της Forthnet.

Το Euro2day.gr προκειμένου να διασταυρώσει τις πληροφορίες αυτές επικοινώνησε με τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Από την πλευρά της Wind η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο», ενώ από την πλευρά κύκλων της Forthnet αναφέρθηκε «δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο» με την προσθήκη ότι «σε κάθε περίπτωση στην όλη υπόθεση που εξελίσσεται με επίκεντρο τη Forthnet και τη Nova θα τηρηθούν απολύτως οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα και πληροφορίες», ήταν η πρώτη αντίδραση της Vodafone.

Δεδομένου ότι η κατάθεση δημόσιας προσφοράς αποτελεί «δημόσιο γεγονός» το οποίο και ανακοινώνεται, από τις παραπάνω απαντήσεις φαίνεται να προκύπτει ότι έως στιγμής τουλάχιστον δημόσια προσφορά εκ μέρους των Vodafone και Wind δεν έχει υποβληθεί επισήμως. 

Υπενθυμίζεται ότι η Wind και η Vodafone κατέχουν από κοινού ποσοστό της τάξεως του 40% της Forthnet χωρίς να εκπροσωπούνται στο διοικητικό της συμβούλιο. 

Εφόσον επιβεβαιωθεί η κατάθεση πρότασης εξαγοράς της Forthnet από τις Vodafone – Wind, θα πρόκειται για την προσπάθεια των δύο εταιρειών να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να περάσει η Nova στον όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ προς την Forthnet έγινε την 1η Ιουλίου ενώ αφορά μόνο στην εξαγορά της Nova και όχι στη δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Είναι εύρους 250-300 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας.

Στην προσφορά, η οποία από την πλευρά του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται δίκαιη, έχει συνυπολογιστεί ο δανεισμός της Nova που ανέρχεται σε 225 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των 330 εκατομμυρίων της Forthnet, καθώς και μία αποτίμηση της εταιρείας της τάξης των 75 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΟΤΕ είχε ζητήσει από την Forthnet να απαντήσει σε διάστημα δύο εβδομάδων αν δέχεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και έλεγχος των στοιχείων της Nova. Ωστόσο, πηγές των δύο εταιρειών, σχολίαζαν ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες.

Η συγκεκριμένη πρόταση τάραξε την τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαδικασία ζυμώσεων με στόχο την περαιτέρω συγκέντρωσή, κάτι που από όλους χαρακτηρίζεται απαραίτητο για την βιωσιμότητά των εταιρειών του κλάδου.

Αναπάντητο μένει το ερώτημα για το πώς σε περίπτωση συμφωνίας ΟΤΕ και Forthnet θα γίνει ο διαχωρισμός της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της Forthnet έχει αγοράσει πακέτο υπηρεσιών, συνδυάζοντας υπηρεσίες τηλεόρασης, τηλεφωνίας και ίντερνετ. Το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να δίνει στους υπόλοιπους παρόχους στην χονδρική, κατά τα πρότυπα της σταθερής τηλεφωνίας, υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους ανταγωνιστές του OTE που υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει ως στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην παρούσα φάση, με απώτερο σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο της αγοράς.

O τίτλος της Forthnet ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 15,8% στο 1,75 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v