To ενδεχόμενο μιας κίνησης-«σφήνα» από την πλευρά του OTE (φωτ. ο διευθύνων σύμβουλος Μ. Τσαμάζ) στη Forthnet φαίνεται ότι πρέπει να προστεθεί στο παρασκήνιο πίσω από την πρόσφατη κίνηση των Vodafone και Wind να συντονίσουν τις ενέργειές τους, για τη διεκδίκηση της ίδιας εταιρίας, «μοιράζοντας» δυνητικά τα ποσοστά που διαθέτουν στη Forthnet, μέσω της γνωστής συμφωνίας call option.
Έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται σε επαφές με μεγάλη ξένη τράπεζα, με αντικείμενο την οργανωμένη εξέταση όλων των δεδομένων και προφανή σκοπό την προετοιμασία μιας ενδελεχούς προσφοράς προς τους μετόχους της Forthnet (πιθανότατα και προς τους τραπεζίτες που έχουν τα σημαντικά δάνεια της εταιρίας), η οποία ενδέχεται να αφορά και το σύνολο της εταιρικής οντότητας, θα έχει όμως ως επίκεντρο τη δραστηριότητα της NOVA.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Ερωτηθείς από μετόχους ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε «οι τηλεπικοινωνίες είναι μια δυναμική αγορά που εξελίσσεται συνεχώς. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα κάναμε καλά τη δουλειά μας αν δεν αξιολογούσαμε και δεν κάναμε επαφές για να δούμε τι σημαίνει αυτό για μας και την τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτά αξιολογούμε και κάνουμε επαφές με παράγοντες της αγοράς». Ο κ. Τσαμάζ παρά τις ερωτήσεις απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά στο θέμα.
Οι διακριτικές επαφές
Οι πληροφορίες για επαφές με ξένη τράπεζα συνδυάζονται με άλλες που θέλουν ο ΟΤΕ να έχει το τελευταίο διάστημα κάνει διακριτικές διερευνητικές επαφές με τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο της Forthnet, την Emirates, αλλά και με τη Eutelsat την εταιρία δορυφόρων που καλύπτει τόσο τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση του OTE, όσο και τη NOVA προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εναρμονισμού των δορυφορικών κεραιών στις ίδιες μοίρες.
Τα κίνητρα από την πλευρά του ΟΤΕ, αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι εύλογα. H Forthnet, μέσω της NOVA, παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά τηλεοπτικού συνδρομητικού περιεχομένου, ενώ τα συνδυαστικά πακέτα που προσφέρει στην αγορά, μαζί με internet και σταθερή τηλεφωνία, έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένα, αυξάνοντας δραστικά τα μερίδια αγοράς της.
Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που την έχουν διεκδικήσει τόσο η Wind όσο και η Vodafone. Σε μια εποχή όπου η παροχή τηλεφωνίας και Internet έχει εξελιχθεί σε “commodity”, ήτοι σε υπηρεσία με χαμηλά περιθώρια κέρδους και μικρές δυνατότητες διαφοροποίησης μεταξύ των ανταγωνιστών, η δυνατότητα παροχής πλούσιου περιεχομένου στον πελάτη αναδεικνύεται σε «βασιλιά», εξασφαλίζοντας πραγματικά περιθώρια διαφοροποίησης στην αγορά. Πρόκειται για τάση που έχει γίνει απολύτως ορατή και στο εξωτερικό, με ανάλογες κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Στην περίπτωση που εξαγοραστεί από τον ΟΤΕ, είτε ολόκληρη η Forthnet είτε η δραστηριότητα της NOVA, οι συνέπειες για τη Vodafone και τη Wind θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο της παροχής συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου θα έχει περάσει στον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη.
Οι άλλες εταιρίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν κτίζοντας αντίστοιχο μηχανισμό σχεδόν από το «μηδέν».
To ερώτημα είναι αν η εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης θα έφερνε αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τι φαινόμενα θα προκαλούσε στη μετοχική βάση της Forthnet καθώς η Emirates διαθέτει ποσοστό 44%, ενώ η Wind και η Vodafone ελέγχουν αθροιστικά ποσοστό της τάξεως του 40%.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το ενδιαφέρον του ΟΤΕ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τους Άραβες αλλά και για λοιπούς μετόχους της Forthnet, καταδεικνύοντας ότι σε αυτήν τη φάση η τελευταία είναι το βασικότερο «κλειδί» για την πυροδότηση ενός γύρου συνενώσεων και εξαγορών στον ελληνικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Kάτι που υποδηλώνεται ίσως κι από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του αναμενόμενου deal απόκτησης της HOL από τη Vodafone, αντί του οποίου η αγορά είδε την τελευταία να κλείνει τη συμφωνία «αμοιβαιοποίησης» του ποσοστού της Forthnet με τη Wind.